Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sundqvists imperium under klubban

2009-02-12 11:21

Carnegie förbereder en pantauktion av Maths O Sundqvists ägarbolag Skrindan.

Förhandlingarna mellan Carnegie och Maths O Sundqvist har kollapsat, skriver E24. Carnegie avser därför genomföra en auktion för att sälja ut finansmannens holdingbolag Skrindan till högstbjudande. Det kan betyda personlig konkurs för Mats O Sundqvist, fortsätter E24.

Auktionen är tänkt att hållas den 17 mars.

Förhandlingarna mellan Carnegies "bad bank" Valot Invest och Maths O Sundqvist har pågått sedan i december, men i måndags bröt förhandlingarna samman.

"Vi hade gett Sundqvist ett mycket generöst erbjudande. Vi var beredda att skriva av hela miljardlånet och dessutom låta honom få behålla en ansenlig summa pengar. Detta mot att vi skulle ta över Skrindan, men Maths O Sundqvist har inte velat släppa bolaget", säger Arne Berggren, vd för Valot Invest, till SvD Näringsliv/E24.

Att auktionen genomförs är ett sätt att fastställa ett värde på panten. I Skrindan ingår bland annat de norrländska fastighetsbolagen Fabös och Norrvidden. Valot Invest kommer självt att lägga ett bud på panterna.

En komplikation är att Carnegie/Valot Invests pant är en andrahandspant, där en bank har förstahandspanten. Mediauppgifter har tidigare gjort gällande att Handelsbanken har panten i själva fastigheterna. Valot Invest bortser dock från denna problematik i detta läge, enligt E24.

Valot Invest pekar även på att det finns en chans att auktionen inte blir av om Maths O Sundqvist ändå skriver på ett avtal.

Enligt Valot Invest har Maths O Sundqvist utöver sin personliga miljardskuld till Carnegie skulder på runt 10 miljarder kronor till Carnegie och andra banker.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom