Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sundström talar ut

2016-05-18 06:30
Foto: Marcus Ericsson/TT

I ett stort reportage om maktspelet i Swedbank berättar Anders Sundström hur han ser på de dramatiska dagarna då han tvingades bort. "Visst finns det saker jag ångrar, men beslutet att flytta på Michael Wolf är inte en av dem", säger han.

Anders Sundström, som var Swedbanks ordförande under tre år, säger sig nu ha fått perspektiv på vårens turbulens. Han sticker inte under stol med att han räknade med att få förnyat förtroende som styrelseordförande och att han blev uppriktigt förvånad av den häftiga kritiken från Första AP-fonden och AMF. Först och främst för att han anser att han handlade rätt som avskedade vd Michael Wolf när det framkommit misstankar om insiderbrott. Men också eftersom han trodde sig ha storägarna och därmed val­beredningens stöd. Men Sundström är inte bitter, säger han.

– Jag är faktiskt väldigt nöjd med vad jag åstadkommit i både Swedbank och Folksam. Det är två väldigt starka bolag som jag lämnat bakom mig.

Sedan de där ödesdigra dagarna i mars då det stod klart att Anders Sundströms dagar som arbetande styrelseordförande i banken var över, ägnar han sin tid åt styrelseuppdraget i Kooperativa förbundet (KF).

– Visst finns det saker jag ångrar, men beslutet att flytta på Michael Wolf är inte en av dem. Det var nödvändigt. Däremot kan jag konstatera att jag borde legat betydligt närmare ledningen och hållit noggrannare koll på deras agerande än vad jag gjorde.

Detta är ett utdrag från reportaget "om spelet bakom kulisserna när Swedbanks ordförande Anders Sundström tvingades bort. Prenumeranter kan läsa hela texten här.

Jonas Malmborg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom