Superanalytiker: Fed väntar med att höja

Många har känt sig kallade att spekulera i när USA:s centralbank, Fed, kommer att höja styrräntan. Dags att fråga några som verkligen har chans att få rätt, skriver Bloomberg.

De har kallats ”superprognosmakare”, den exklusiva grupp analytiker som har dokumenterad skicklighet att förutsäga framtiden. Termen myntades av forskaren Philip Tetlock som har visat att nästan alla som försöker förutsäga framtiden misslyckas – utom några få.

Enligt dessa superprognosmakare, som fokuserar på historiskt belagda basfall innan de dyker ner i detaljer, kommer den första räntehöjningen sedan 2006 antagligen inte att ske i år.

– De säger att ett lyft är mer sannolikt efter januari. Min personliga åsikt är att marknaden underprissätter en höjning vid mötet i december. Men jag har lärt mig att lita på visdomen hos mina superprognosmakarkolleger, säger Warren Hatch, chefsstrateg vid Catalpa Capital Advisors, till Bloomberg.

När Tetlock gjorde en jämförelse av prognosmakares förutsägelser visade sig 59 personer av 2 800 få alla rätt efter första året. Gruppen utklassade resten med mer än 60 procent vid fjärde året, och 70 procent av dem behöll övertaget från ett år till ett annat.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.