Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Superförvaltarnas råd: Så ska du agera på börsen

2011-07-25 13:33

Är det dags att köpa eller sälja? Så här resonerar proffsen på Wall Street.

Precis som på Stockholmsbörsen har de senaste veckorna på Wall Street kantats av osäkerhet huruvida man ska sälja eller köpa.

Förra veckan så föll Dow Jones Industrial Average 95 punkter på måndagen. På tisdagen hoppade man upp 202 punkter för att sedan falla 152 punkter på torsdagen.

Wall Street Journal skriver att det finns en optimistisk framtidssyn bland investere som innebär att det finns en tro att problemen i USA och Europa kan lösa sig. Och den optimistiska synen kan även appliceras på att arbetslösheten och bostadsproblematiken i USA samt att Kinas överhettade ekonomi kommer att få ett lyckligt slut. 

Men Michael Darda, chefsekonom på mäklarfirman MKM Parner i Greenwhic, säger till WSJ det inte går att utläsa någon konsensus.

Själv bytte han senast uppfattning förra veckan. Nu tror han att skuldkrisen i Europa och nedkylningen av Kinas tillväxtapparat kommer göra det omöjligt för amerikanska företag att behålla sina rekordhöga vinstmarginaler.

Därmed tror Michal Darda som haussat börsen sedan 2009, att aktiekurserna i år på det stora hela kommer att falla.

Enligt data från Investor Intelligence, som analyserar nyhetsbrev för aktiemarknaden sedan 1962, utgörs skribenterna i snitt till att vara två haussare på en baissare.

Förra veckan låg optimismen över snittet med 2,2 haussare på en baissare.

- Ökad global handel, stark produktivitet bland bolagen, ökade kapitaltillgångar – det är sådana scenarios man skapar för att stödja marknaden. Och det är just en sådan situation vi har idag, säger Marc Stern, investeringschef på Bessemer Trust i New York som förvaltar 65 miljarder dollar, till WSJ.

Strategen Russ Koesterich på Black Rock som förvaltar 3 700 miljarder dollar, säger till WSJ att det är flera faktorer som haft betydelse för den senaste tidens utveckling.

Vid sidan av bekymmer om statskulder har den senaste svaga utvecklingen på marknaden berott på kraftigt stigande råvarupriser, ökade kostnader att låna pengar på tillväxtmarknader som Kina, samt det globala produktionsbortfall som inträffade efter de japanska jordbävningarna.

Men snart blir det bättre spår Russ Koestrich.

- I takt med att vi kommer in i tredje och fjärde kvartalet kommer det ske en försiktig återhämtning. Vinstmarginalerna kommer troligtvis bli högre än vad många tror. Kostnaden för arbetskraft och kapital, två av de största kostnadsposterna för företag, kommer troligen fortsätta hållas låga, säger han.

Men som sagt råder inte konsensus vilket per definition innebär att alla inte är lika positivt inställda till börsen.

På BNY Mellon Wealth, som förvaltar 170 miljarder dollar i New York förbereder man sina klienter för tuffare tider.

Kapitalförvaltarnas investeringschef Leo Grohowski säger till WSJ att kraftiga svängningar på marknaden både upp och ned är att vänta de tio kommande åren.

Därför måste klienterna förvänta sig en avkastning och tillväxt långt under det normala en bra tid framöver.

På Cleveland’s Key Private Bank med förvaltat kapital på 22 miljarder dollar har man redan börjat sälja av innehav i Europa och på snabbväxande tillväxtmarknader.

Bankens investeringschef Bruce McCain ger rådet till sina klienter att ta mindre risk. Av den anledningen avråder han sina klienter från att investera i elsystemtillverkaren Eaton samt moln/it-leverantörerna VMware och F5 Networks.

- Om Europas kreditkris smittar av sig på resten av världen, eller om tillväxtmarknader saktas ned så kan de skada de finansiella marknaderna och till och med skapa en baissig marknad. Vi är mycket mer oroade nu än vad vi varit tidigare, säger Bruce Mccain, till WSJ.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom