Svag börsöppning väntas

2016-03-01 07:23 Affärsvärlden SIX
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stockholmsbörsen väntas öppna med nedgångar av Europaterminerna att döma och efter att de amerikanska börserna backat rejält efter Stockholmsbörsens stängning i går.

Börserna i Asien stiger under tisdagshandeln. Kinas inköpschefsindex blev svagare än väntat under februari, både för tillverknings- och tjänstesektorn. En annan tillväxtspelare i regionen, Indien, visade samtidigt på ett stigande inköpschefsindex.

"Trots svaga inköpschefsindex i Kina som visar avmattning i industrisektorn är det relativt lugna marknadsreaktioner med hopp om nya stimulanser. Börstrenderna på de globala börserna är således fortsatt fallande och upprekyler tappar snabbt fotfäste", skriver IG Markets i sitt morgonbrev.

Inför börsöppningen har också det svenska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn inkommit klart svagare än vad analytikerna hade räknat med. Utfallet på 51,7 ställt mot analytikerförväntningar om 54,7.

Finansinspektionen föreslår högre kapitalkrav för banker som använder den så kallade internmetoden, framförallt för företagsexponeringar. Den nya metoden kan komma att genomföras under 2016 och bedöms höja riskvikter för alla banker med internmetoden, det skriver myndigheten i två färska remisspromemorior.

Bland bolagen har Nibe och IFS meddelat förvärv. Nibe köper amerikanska Heatron som tillverkar specialelement. Bolaget har en årsomsättning på 30 miljoner dollar och 240 anställda. IFS köper Mainiot, ett mjukvarubolag med en årsomsättning på 5 miljoner euro. Förvärvet räknas få begränsad positiv effekt på resultatet 2016, uppger bolaget.

Latour Industries har förvärvat 24,6 procent av aktierna i Lumenradio genom en riktad nyemission och köp av befintliga aktier.

Den svenska bokslutssäsongen är slut för denna gången och kvar på agendan framöver är delårsrapporter från bolag med brutna räkenskapsår, bland annat Elekta som släpper Q3-rapporten imorgon, onsdag.

Kinnevikinnehavet Zalando, som säljer bland annat kläder på nätet, spår en intäktstillväxt i övre delen av målintervallet 20-25 procent för 2016. Resultatet för fjärde kvartalet var i närheten av förväntningarna.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS