Svagt upp på börsen, SCA vinnare

SCA hörde till vinnarna medan Hexagon föll efter morgonens rapporter.
Svagt upp på börsen, SCA vinnare - borsen-700_binary_6955109.jpg

Stockholmsbörsen handlades uppåt vid lunchtid på fredagen. Rapporterande Hexagon placerade sig i botten medan skogsbolaget SCA, som också kom med rapport, intog ledarposition.

Vid 12.45-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,3 procent till nivån 1.612. Aktier för drygt 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland steg DAX-indexet 0,2 procent medan franska CAC40 var upp 0,5 procent.

Mätteknikbolaget Hexagons resultat kom in i linje med de lågt ställda förväntningarna. Resultatet var något bättre än bolaget aviserade i vinstvarningen i början av juli. Efter att ha handlats på toppen av storbolagsindexet tidigare på morgonen, rekylerade aktien ned och noterades i stället i botten och backade 1,8 procent.

”Hexagon bedömer att nedgången i Kina under tredje kvartalet kommer att ligga på samma takt som motsvarande period i fjol”, sade vd Ola Rollén vid fredagens rapportpresentation och tillade att bolaget kan komma att återgå till tillväxt i Kina tidigast under första halvåret 2020.

I bottenträsket återfanns även Swedish Match som backade för fjärde handelsdagen i rad och sammantaget har tappat 8 procent. Aktien noterade en nedgång om 1,8 procent på fredagen. Astra Zeneca, som slog nytt kursrekord på torsdagen efter sin rapport, backade 0,5 procent. Även kullagerföretaget SKF tappade något.

Bland vinnarna i OMXS30-indexet återfanns SCA med en uppgång om 3,9 procent, trots att bolaget rapporterade ett något svagare resultat än väntat. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat har olikaåsikter om varför.

”Bolaget flaggar för att man inleder en översyn av skogsvärderingen mot bakgrund av flera skogsaffärer. Det är något som görs med jämna mellanrum, men det var inte självklart att det skulle ske nu”, sade en analytiker.

SCA uppgav i delårsrapporten att bolaget har inlett en översyn av metod och antaganden för värdering av skogsmark i bolagets balansräkning. Resultatet ska presenteras under det andra halvåret i år.

”Rapporten var stark på rätt ställen; massa och skog. Dessutom fortsätter upprampningen av Östrandanläggningen enligt plan, vilket är positivt”, säger en annan analytiker, som betvivlar att en bokföringsmässig uppvärdering av skogen senare i år skulle ha en omedelbar kurseffekt på aktien.

Utanför storbolagsindexet steg bilsäkerhetsföretaget Veoneer 9 procent efter en rapport där kassaflödet, enligt bolaget, var betydligt bättre än väntat. Veoneer räknar även med ett bättre rörelseresultat för det andra halvåret. Bolaget sänkte samtidigt prognosen för den organiska tillväxten, något som analytiker hade befarat.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Poolias resultat efter skatt steg jämfört med samma kvartal i fjol och aktien steg 5,3 procent.

Även Ictas rapport fick ett varmt mottagande av marknaden och aktien avancerade 6,8 procent efter att kommunikationskonsultens resultat vänt till positiva siffror

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.