”Svårt bli rik på lönekarriär”

Robert Gidehag, vd Skattebetalarnas förening - Helena Olsson, nationalekonom och Nils Bohlin fil doktor i nationalekonomi skriver idag på DN Debatt att "det inte går att bygga upp en förmögenhet genom en vanlig lönekarriär".

Skattebetalarnas förening ligger bakom ett utredningsprojekt angående ”ökade inkomstklyftor” i samhället. Idag släpptes en delrapport.

I samband med detta publicerades också en debattartikel i Dagens Nyheter skriven av de ovan nämnda Robert Gidehag, Helena Olsson och Nils Bohlin.

Här skriver de bland annat ”att Sverige skulle ha en ojämn inkomstfördelning är en myt”.

Enligt deras analyser ligger Sverige fortfarande i absoluta toppskiktet när det gäller jämställda löner. Att våra levnadsstandarder skiljer sig åt härstammar inte från inkomstklyftorna. De har heller inget samband med bonusar eller höga chefslöner.

Förklaringen finns i stället i förmögenhetsstatistiken, menar forskargruppen.

”Tillgångarna är extremt ojämnt fördelade. Stora grupper har förfärande små reserver, medelhushållet har i genomsnitt cirka 40 000 kronor i nettoförmögenhet (alltså samlade tillgångar inklusive bostad minus skulder) och ungefär lika mycket i finansiella tillgångar. Hela 40 procent av befolkningen har ingen eller negativ nettoförmögenhet.”, skriver man i debattartikeln.

Enligt forskarna äger en procent av de svenska hushållen en femtedel av den samlade förmögenhetskassan. Detta gör att Sverige har en av världens mest ojämna förmögenhetsfördelning. Större än USAs.

Enligt undersökningen är det i ytterst få fall som det finns ett samband mellan inkomst och förmögenhet. Man menar vidare att det är den svenska skattepolitiken som ”cementerar förmögenhetsbildningen”.

Lösningen man kommer fram till är att ”kraftigt sänka såväl det totala skattetrycket som progressiviteten i inkomstskattesystemet”.

Som det ser ut idag i dag är det enligt artikeln: ”viktigare att köpa ett radhus i en tillväxtregion än att utbilda sig, viktigare att vara född i den generation som var med om snabba prisstegringar på hus än att starta företag, viktigare att födas med en rik pappa än att födas med talang och flit.”

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco