Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svårt för Försvarsmakten att fortsätta stödja Saab

2014-02-19 13:25
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Efter Saabs Brasilienaffär blir det svårt för Försvarsmakten att stödja fler exportaffärer, skriver Ny Teknik i en artikel i dag.

I dag hyr Tjeckien och Ungern 14 plan respektive. Försvarsmakten har också gått i god för att leasa 11 plan till Schweiz om ett avtal fås på plats efter omröstningen i maj. Även Slovakien sägs eventuellt vilja hyra 6 plan.

Även Brasilien vill nu hyra Gripen och enligt analysföretaget Jane’s handlar det om 6–12 stycken plan.

"Det vi gör är att vi bygger det här på vår erfarenhet från de tidigare samarbetena vi har med Thailand, Tjeckien, Ungern och Sydafrika. Vi vet vad de här länderna behöver, vad de kostar i utbildningsinsatser, vilka eventuella stöd de behöver ha till flygplanen. Sedan får vi lägga pusslet utifrån de resurser vi har", säger flygvapenchefen Micael Bydén.

Han understryker att det i grunden är positivt att det svenska stridsflygsystemet är populärt utomlands, men säger att man inte vill hamna i att det blir någon signifikant påverkan på den operativa effekten.

"Någonstans går det ju en gräns för vad vi orkar med och kan ta", säger flygvapenchefen Micael Bydén i artikeln.

"Sedan får man bestämma sig var smärtgränsen går. Var passerar vi ett läge då vi inte kan försörja vårt eget system? Och då signalera det till våra uppdragsgivare i regering och riksdag", säger Micael Bydén som också noterar att beslutet till slut ligger hos politikerna.

Sverige har i dag 88 operativa plan av C/D-modell. Fram till 2015 ska ytterligare 10 C/D-plan levereras från Saab (ombyggda från A/B). Det ger en total på 98 operativa plan varav 11 kan hyras ut till Schweiz. Därmed återstår 87 plan innan Brasilienaffären. Om 12 hyrs ut till Brasilien blir 75 plan kvar i Sverige.

Från dessa plan ska vissa komponenter tas för att bygga de nya 60 Gripen E. Ett C/D-plan går åt för varje ny Gripen E och uppgraderingen inleds 2016, då ska alltså Försvarsmakten börja skicka in plan till Saab.

Läs Ny Tekniks granskning här och här.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom