Svårt för svenskar att navigera i bolånedjungeln

2016-03-14 07:59 Affärsvärlden SIX
SBAB. Foto: Sebastian Davidsson/TT

Kännedomen om begreppen listränta och snittränta på bolån är förvånansvärt låg, anser den statliga bolåneaktören SBAB som har genomfört en undersökning om begreppen bland existerande och potentiella bolånetagare.

En klar majoritet har inte kännedom om begreppen listränta och snittränta.

"Resultatet av undersökningen är nedslående. På en direkt fråga säger en majoritet av samtliga tillfrågade att de inte känner till begreppen. På en enkel kontrollfråga svarar en av fyra rätt, resten vet inte eller svarar fel", uppger SBAB.

"Bland de som har bolån känner en av tre inte till begreppen och knappt fyra av tio svarar rätt på kontrollfrågan. Bland de som ändrat något med sitt bolån det senaste året, det vill säga de som borde ha högst kännedom, säger en av fyra att de inte känner till begreppen och fyra av tio svarar rätt på kontrollfrågan", fortsätter bolåneaktören.

Med tanke på att bolån handlar om stora summor är det allvarligt att så många hushåll inte verkar ha den grundläggande kunskap som krävs för att göra en vettig jämförelse mellan olika långivare, säger Emma Persson som är boendeekonom på SBAB.

Tor Borg, chefsekonom för SBAB, noterar att det visserligen finns en del bolånetagare som är aktiva och jämför räntor och erbjudanden mellan olika banker.

"Tyvärr är de i minoritet vilket indikerar att konkurrensen på bolånemarknaden fortfarande är begränsad", säger han.

Undersökningen gjordes av Cint/SnabbaSvar på uppdrag av SBAB den 3-9 februari via webenkät.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS