Svart måndag för börshungriga småbolag

Under måndagen har flera olistade småbolag meddelat att man lägger börsplanerna på is. Anledningen sägs vara en avvaktande marknad.
Svart måndag för börshungriga småbolag - omx-stockholmsbörsen-700-170307_binary_6830581.jpg

Vilhelmina Mineral, som utvecklar koppar- och zinkprojekt i Norden, har beslutat att skjuta upp listningen av bolagets aktie på handelsplatsen NGM Nordic MTF till en senare tidpunkt. Samtidigt avbryter bolaget sin spridningsemission och finansierar sig istället via en riktad emission till en mindre grupp investerare.

“Bolagets styrelse har fattat beslut att skjuta upp notering och ställa in spridningsemission baserat på uppfattningen att förutsättningarna på de finansiella marknaderna i nuläget är mindre gynnsamma och att notering av bolagets aktie därför bör ske vid en senare tidpunkt”, står det i ett pressmeddelande som skickades ut på måndagen.

Efter beslutet om inställd spridningsemission har Vilhelmina Mineral bestämt att de investerare som tecknat sig i denna spridningsemission inte kommer att tilldelas aktier.

Istället har företaget genomfört en mindre riktad nyemission om cirka 2,04 miljoner aktier till kursen 3 kronor per aktie som tillför bolaget 6,1 miljoner kronor före emissionsomkostnader.

Första handelsdag var tidigare planerad till den 29 november. NGM:s villkorade godkännande är giltigt fram till och med den 27 mars 2019.

Vilhelmina Mineral fokuserar för tillfället på det svenska projektet Stekenjokk och Levi samt det norska projektet Jomafältet.

Även smålandsföretaget Kronfönster har efter flera förlusttyngda år fått ställa in sina planer på börsnotering. Istället tvingas fönsterbolaget nu till konkurs, rapporterar Breakit.

2016 tog bolaget in 35 miljoner kronor via crowdfunding via plattformen Pepins, där totalt 1200 personer investerade i bolaget.  I våras investerades ytterligare 9 miljoner kronor i bolaget, pengar som kom från befintliga ägare. Målet var den gången att ta in 16 miljoner kronor.

Kronfönster säger sig inte se någon annan utväg än konkurs då verksamheten går med förlust. Det finns, enligt bolaget, flera orsaker till att företaget redovisar förluster, men ett avgörande skäl ska vara en kostsam satsning på egen tillverkning av trä- och träaluminumfönster i Polen. Kronfönster pekar även på att marknaden försämrats i takt med sämre byggkonjunktur. 

Insplanets tid på börsen har nått sitt slut. First North-bolaget ansökte under måndagen om avnotering då budgivaren Zmarta nu kontrollerar mer än 90 procent av aktierna och har påkallat tvångsinlösen. I augusti lade Zmarta ett rekommenderat kontanterbjudande till Inplanet om 13 kronor per aktie.

Med anledning av beslutet om att ansöka om avnotering, har styrelsen för Insplanet även beslutat att inte offentliggöra kvartalsrapporten för perioden 1 januari – 30 september 2018, under förutsättning att First North fattar beslut om att avnotering ska ske senast den 30 november 2018.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.