Svensk flyktingavvisning blev stor världsnyhet

2016-01-28 10:08 Affärsvärlden TT
Anders Ygeman, Sveriges inrikesminister. Foto: All over press

Inrikesminister Anders Ygemans (S) uppgifter om att Sverige kommer att avvisa uppemot 80 000 flyktingar har blivit en internationell toppnyhet.

Brittiska BBC, al-Jazeera, the Guardian, Time, Sky News och internationella nyhetsbyråer har alla nyheten i topp om massavvisningen och att avvisningen kan komma att ske med specialchartrade plan.

Det är Dagens Industri som skriver att regeringen har gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda avvisning av upp till 80|000 personer.

"Jag tror att det i vart fall rör sig om 60|000 personer, men det kan också bli upp till 80 000", säger inrikesminister Anders Ygeman till Dagens industri.

Till TT säger inrikesminister Anders Ygeman (S) att det kom 163|000 asylsökande förra året och att alla inte kommer att få stanna, men han vill inte gå in på några exakta antal.

– Utvisningarna kommer att ske löpande efter att Migrationsverket och migrationsdomstolarna har prövat ärendena, säger Ygeman till TT.

Uppdraget är formulerat i regleringsbreven till polisen och Migrationsverket och dessutom förs samtal med de båda myndigheterna.

– Den stora ökningen kommer nog först om ett år, i takt med att Migrationsverket fattar beslut om asylprövningen, säger han.

Vad utvisningarna kommer att kosta vet han inte.

– Det görs löpande, men jag har i dagsläget ingen uppfattning, säger Anders Ygeman.

Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion, förklarar att polisen kommer att behöva mer resurser. Polismyndigheten har just lämnat en skrivelse till regeringen om extra resurser för flyktingströmmen till Sverige.

– I dag jobbar omkring 1 000 poliser inom gränspolisen, de flesta jobbar med gränskontroll och verkställighet av utvisningar. Vi kommer nog att behöva fördubbla dessa, säger Patrik Engström.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS