Svenska analyshus: Köpläge i Vietnam

2016-03-02 09:07 Ola Söderlind
En strand vid Nha Trang, huvudstad i provinsen Khanh Hoa i Vietnam. Foto: All over press

Svenska Coeli Asset Management och Tundra Fonder uppger att de tänker öka sina innehav i vietnamesiska bolag under året.

Ett rekordstort inflöde av utländskt kapital och ett nytt frihandelsavtal i Vietnam är huvudorsaken till att Coeli planerar att öka aktieinnehavet i landet i år. Tundra Fonder säger i sin tur att de planerar att öka sitt innehav i vietnamesiska konsument-, industri, och byggbolag. Det skriver Bloomberg.

Enligt Coelis Malmö-baserade portföljförvaltare James Bannan har lönerna ökat kraftigt i Vietnam vilket i sin tur lär påverka konsumtionen positivt.

Shamoon Tariq på Tundra är inne på samma linje. Han tror att konsumtionen och regeringsreformer kan lägga grunden för ett ekonomiskt uppsving i landet.

HSBC är också positiva till Vietnam som banken anser utgör en "ovanligt ljus punkt" med attraktiva värderingar på aktiemarknaden, enligt en rapport från den 22 februari som Bloomberg tagit del av.

Vietnams VN Index värderas till 1,68 gånger nettotillgångarna, vilket är nära treårslägsta. Vietnamns regering räknar med en tillväxt på 6,7 procent i år.

Under 2015 devalverade landets centralbank The State Bank of Vietnam valutan dongen tre gånger efter att Kina sänkt värdet på yuanen. I januari devalverade den vietnamesiska centralbanken valutan igen i syfte att öka exportbolagens konkurrenskraft.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom