Svenska bankchefer fortsatt optimistiska

De svenska bankcheferna är fortsatt optimistiska och en majoritet tror fortsatt på en hög utlåning till företagen.
Svenska bankchefer fortsatt optimistiska - banker-sebnordea-swedbank-shb-affarsvarlden-700_binary_6855894.png

Idag spår cirka hälften att utlåningen fortsätter att öka under resten av året. Det framgår av en undersökning bland 150 bankkontorschefer som genomförs på uppdrag av Almi.

När det gäller det första kvartalet uppger 37 procent av bankcheferna att utlåningen ökade och 52 procent uppgav att den låg på en oförändrad nivå. Det är en fortsatt hög nivå, men något lägre jämfört med sista kvartalet 2018.

I det andra kvartalet spår 49 procent att utlåningen växer vidare medan en större andel, 56 procent, tror på en ökning för helåret. 

När det gäller frågor om bankens kunder uppger 48 procent att företagen ökat sin omsättning. 21 procent uppger att viljan att anställa ökat.

När det gäller konjunkturen har aktörerna blivit något mer pessimistiska. För andra kvartalet tror en majoritet på en oförändrad konjunkturutveckling. På ett års sikt är antalet pessimister fler då 68 procent tror att konjunkturen försvagas. Det är en lägre siffra än tidigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco