Svenska bolagen som jagar kapital i New York

2016-11-28 16:00 Calle Froste
Frihetsgudinnan. Foto: All over press

Ett 30-tal svenska företag inom läkemedelsutveckling gör denna vecka en gemensam aktion för att få tag på amerikanskt kapital i New York.

En grupp små svenska bolag inom life science gör nu i veckan en gemensam insats vid en konferens arrangerad av bland andra delstatliga Business Sweden. Målet är bland annat att förmå amerikanska investerare att gå in med pengar i de egna bolagen.

Konferensen The Nordic-American Life Science Conference pågår i två dagar. Under konferensen hålls paneldiskussioner om bland annat att resa kapital, möjligheter i Norden, hur läkemedelsindustrin kan använda patientdata och biobanker i Norden. Det anordnas även workshops, företagspresentationer och korta schemalagda möten.

På kvällen den 30 november bjuder generalkonsul Leif Pagrotsky på en mottagning på svenska residenset.

Konferensen organiseras av Business Sweden, norska banken DNB och Nasdaq i samarbete med de nordiska länderna. Det är första gången som den arrangeras i USA för första gången.

- Vi såg ett behov i Sverige och ett intresse från amerikanska investerare och life science-industrin, till exempel de stora läkemedelsbolagen. Målsättningen är att vara det ledande mötet för nordisk life science-industri i USA, säger Hampus Nilzén, som är investeringsrådgivare vid Business Sweden i New York.

Business Sweden står också bakom en liknande konferens sedan flera år i Zürich, Swiss Nordic.

De svenska företagens intresse för amerikanskt kapital ska ses mot bakgrund av att framtidstron under de senaste åren varit på topp i branschen och att amerikanska biotech-investerare öst pengar över branschen i en aldrig tidigare skådad omfattning.

- Åren 2014-2016 har visat investeringar på rekordnivåer. Intresset här är stort för att se vad som händer i Sverige och Norden och för att träffa bolag, men man måste veta att det är en liten andel av alla amerikanska investerare som investerar över Atlanten. Därför är det viktigt för de svenska bolagen att träffa rätt investerare och att förstå ekosystemet, säger Hampus Nilzén.

Enligt arrangörerna är följande svenska bolag, svenska investerare och övriga organisationer i branschen anmält att de tänker närvara vid konferensen:

1928 Diagnostics

A1M Pharma

AlzeCure Foundation

Aptahem

BioReperia

Cognite

Corline Biomedical

Emplicure

Empros Pharma

Gabather

GAEU Consulting

Hansa Medical

Immunscape

Kancera

Lytics.ai

Medfield Diagnostics

Mevia

M-V Arterica

NovaHep

Persomics

RISE / Acreo Swedish ICT

RSPR Pharma

SAGA Diagnostics

SinSa Labs

Stayble Therapeutics

Swedish Orphan Biovitrum

Umecrine Cognition

Wilson Therapeutics

Zenicor Medical Systems AB

Calle Froste

Premiumnyheter

Aktuellt inom