Svenska fastighetsbolag rekordinvesterar utomlands

London, Paris, Berlin och New York. Utlandsinvesteringarna bland svenska fastighetsbolag har inte varit så stora sedan förra finanskrisen. Affärsvärlden har kartlagt de största fastighetsbolagen.
Svenska fastighetsbolag rekordinvesterar utomlands - berlin-paris-london-new-york-700_binary_6968678.jpg

De senaste åren har de svenska fastighetsbolagen gjort en internationell expansion. Den största aktören utomlands är bostadsbolaget Akelius som, i slutet på förra året, ägde fastigheter utanför Sverige till ett värde av drygt 95 miljarder kronor. Vd:n Pål Ahlsén har tidigare varit landschef för fastighetsbolagets verksamhet i Tyskland, en marknad som Akelius gick in i 2006 med ett förvärv i Berlin – en lyckosam fastighetsinvestering med åren där marknadshyrorna vid nyuthyrningen – som görs upp mellan hyresgäst och hyresvärd – har dubblerade på tio år.

– Vi har sett en liknande utveckling i flera andra städer som vi har investerat i, säger Pål Ahlsén till Affärsvärlden.

Även fastighetsbolaget Sagax, med David Mindus i spetsen, har investerat allt mer utomlands. Vid utgången av fjolåret låg 42 procent av fastighetsbeståndets sammanlagda marknadsvärde på 29 miljarder kronor inom Sverige, att jämföra med 2015 då motsvarande siffra låg på 60 procent. I fjol spenderade bolaget, som är verksamt inom segmentet lättindustri och lager, totalt 3 miljarder kronor på nya förvärv, varav 90 procent av den summan investerades i fastigheter i Finland, Frankrike och Nederländerna.

Hos börsnoterade Balder – med storägaren, grundaren och vd:n Erik Selin i spetsen – har en internationell expansion pågått sedan år 2012. Då valde Selin att investera i ett större bostadsbestånd i Köpenhamn, en marknad som då var hårt sargad av finanskrisen. I dag har Balder, som äger både kommersiella lokaler och bostäder, ett fastighetsbestånd till ett värde av 129 miljarder kronor. Fastigheterna utanför Sverige står för drygt 40 procent av värdet, alltså runt 52 miljarder kronor.

– Precis som för industribolag som Atlas Copco eller Alfa Laval finns det inget hinder för fastighetsbolagen att växa på fler marknader. För vår del ser vi fler investeringsmöjligheter utomlands och anser också att det är bra att sprida affärsriskerna på fler marknader snarare än att ha alla tillgångar i ett land, säger Erik Selin till Affärsvärlden.

Pandox, som äger och hyr ut hotellfastigheter till välkända hotelloperatörer som Scandic, Hilton och Leonardo, inledde en internationell expansion i mitten på 2000-talet efter att bolaget köptes ut från Stockholmsbörsen av de norska investerarna Eiendomsspar AS och Sundt AS, som båda ännu är storägare. År 2015 placerades bolaget återigen på börsen, och sedan dess har de gjort en rad stora utlandsförvärv. Sedan nyintroduktionsåret har bolaget köpt hotellfastigheter för totalt 20 miljarder kronor – och då uteslutande placerats utanför Skandinavien, i länder som Storbritannien, Tyskland och Belgien. År 2015 uppgick fastighetsportföljens värde till 31 miljarder kronor, varav innehaven i Sverige utgjorde 42 procent. Numera ligger fastighetsvärdet på 57 miljarder kronor – och det svenska beståndets andel har minskat till drygt 27 procent. Detta betyder i praktiken att Pandox är en av de största svenska fastighetsaktörerna internationellt.

– För oss har investeringarna utomlands handlat om att minimera riskerna och fånga upp intäkter på fler marknader. Ju högre spridningsgrad, desto bättre, säger Anders Nissen.

Detta är en kortversion av Svensk fastighetsfest. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Lyssna också på podden Affärsvärlden om just köpfesten utomlands.

Lyssna här nedan, i Spotify, Itunes eller acast.

 

verktyg

icon-followup

Uppföljning

Här ser du hur alla våra aktieråd har gått.

icon-analysis

Analysarkiv

icon-portfolio

Portföljer

icon-upside

Uppsidan

icon-prefguide

Pref-guiden

uppkopsguiden

Uppköpsguiden

borsen-idag

Börsen idag

aktierek

Aktierekommendationer