Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svenskar lånar utan säkerhet

2016-03-07 08:44

Kronofogden har fått en ny huvudvärk. Svensken fortsätter nämligen att öka sina lån utan säkerheter.

Svenska hushåll har fått en allt större aptit på att låna kapital utan säkerhet till olika former av konsumtion. På fem år har siffran ökat med 20 procent och förra året låg nivån på lån utan säkerhet på 205 miljarder kronor, skriver Dagens Nyheter och hänvisar till data från Zmarta Group.

Det är särskilt personer i åldern 35-49 som har ett intresse av att låna pengar för att köpa bil, köpa möbler, renovera eller helt enkelt sticka till solen. Mest lånar männen. Krediterna svarar för 6,5 procent av hushållens skuldsättning.

Kronofogden höjer numera också ett varnande finger för fenomenet.

"Just nu är det lätt att låna och köpa saker för pengar man inte har. Men generellt tar den som är skuldsatt större risker", uppger Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogden, i en kommentar till dagstidningen.

Huruvida den ökade lånebördan leder till obetalda skulder går det inte att se i Kronofogdens statistik. Björn Lander, vd på Zmarta Group, uppger att 97 procent av skulderna betalas tillbaka. Han tror att den ökade skuldsättningen har att göra med att det är mer socialt accepterat med den typen av lån idag än tidigare.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom