Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svenskarna bakom Avanza-köpet

2013-01-29 13:26

Ett par svenskar arbetar på det brittiska fondbolaget Montanaro som nyligen flaggade upp i nätmäklaren Avanza.

På tisdagen flaggade London-baserade Montanaro Asset Management upp i den svenska nischbanken Avanza. Fondförvaltaren har ökat sitt innehav i Avanza till närmare 1,5 miljoner aktier och äger sedan den 25 januari strax över 5 procent i bolaget.

Montanaro, som förvaltar drygt 1,6 miljarder euro (cirka 14 miljarder kronor), går inte ut och kommenterar enskilda köp. Men enligt källor till Affärsvärlden har fondbolaget gradvis köpt in sig i Avanza under en längre tid och de uppges känna bolaget väl. En eventuell strukturaffär ska inte vara motivet till affären. Istället är bolagets investeringsstrategi att hitta kvalitetsbolag och att behålla dessa i fem till sex år.

På Montanaro arbetar två svenskar och en finländare.

Anna Lundén är analytiker/fondförvaltare och började på Montanaro så sent som under den här månaden. Lundén arbetade senast som aktiechef för små och medelstora bolag på PineBridge Investments (tidigare AIG Investments) i London.  Hon har även ett förflutet på AstraZeneca.

Montanaros analyschef Anders Jegers är utbildad ingenjör på Linköpings Universitet och jobbade först inom telekombranschen och sedermera på Electrolux innan han övertalades att satsa på finansbranschen. År 1997 började han på ABG Securities som aktieanalytiker och blev partner i bolaget fyra år senare. Samma år som ABG slogs samman med Askia Invest och Sundal Collier för att bilda ABG Sundal Collier ASA. I september 2008 började Anders Jegers på Montanaro.

Finländaren Veikko Valli är precis som Anna Lundén analytiker/fondförvaltare och kommer närmast från RBS i London där han arbetade som oljeanalytiker. Han har även arbetat på RBS i Helsingfors och Alfred Berg ABN Amro.

Hänt något som Silly borde skriva om?
Mejla till: silly@affarsvarlden.se

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom