Svenskarna förbereder sig på lågkonjunktur

Hälften av svenskarna tror på en försämrad konjunktur under 2019. Det visar en undersökning från Fastighetsbyrån.

Enligt en undersökning som Sifo har utfört på uppdrag av Fastighetsbyrån tror 49 procent av svenskarna att konjunkturen kommer försämras under resten av året. Samtidigt tror 30 procent inte på någon skillnad och 12 procent tror på en förbättring.

Av de som tror på en försämrad konjunktur uppger 23 procent att de ser över sina investeringar och 32 procent ser över sina utgifter.

På frågan ”Om du skulle behöva dra ner på dina utgifter, vilka tre utgifter väljer du att dra ner på först?” hamnar ”Frivillig amortering” och ”Boendekostnad, genom att byta till billigare bostad” längst ner på listan.

– Det krävs väldigt mycket innan svenskarna tvingas dra ner på sina bostadskostnader. I Sverige är det inte heller vanligt att äga bostäder endast som investering vilket gör att bostadsmarknaden är mindre känslig för lågkonjunkturer än i andra länder. Däremot drar sig säkert många för att öka sina boendekostnader när konjunkturen är osäker vilket minskar omsättningen och håller tillbaka prisökningar, säger Johan Engström i ett pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets