Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svenskbolagen som kan vinna på ökat chokladsug

2013-08-07 14:35
Försäljningen av choklad väntas öka de närmaste fem åren, enligt en ny rapport.

Tillväxten för chokladförsäljningen är på väg att utklassa alla andra konfektyrprodukter globalt fram till 2018, visar en ny rapport från Euromonitor. Det kan gynna ett par svenska börsbolag.

Livsmedelsanalysfirman Euromonitor International har undersökt konfektyrmarknaden. Deras rapport visar att choklad dominerar den globala konfektyrmarknaden med en marknadsandel på 55 procent. Sockerprodukter har 31 procent av kakan och tuggummi 13 procent.

Rapporten visar att försäljningstillväxten av choklad överträffar den för socker och tuggummi i nära hälften av de 80 länder som medverkade i undersökningen. Inom de närmaste fem åren spås choklad överträffa alla andra konfektyrprodukter världen över. Det skriver CNBC.

Enligt livsmedelsanalytikern Francisco Redruello på Euromonitor visar konsumenter en ökad vilja att betala mer för att få njuta av choklad.

– Värdeökningen drivs av en rad olika faktorer, exempelvis hälsoaspekten, större marknadsföring och snyggare förpackningar, säger Francisco Redruello till CNBC.

Särskilt framgångsrika har de producenter varit som kunnat certifiera att produkterna består av 100 procent kakao och redovisa bönornas ursprungsland.

Enligt Euromonitor förväntas försäljningen av choklad öka med 8 procent på den största marknaden, USA, under de närmaste fem åren.  Den ökande medelklassen i Kina kan också medföra en större kundkrets för chokladprodukter.

På den svenska börsen kan det få positiva effekter på bland annat Cloetta och Aarhus Karlshamn (AAK).

Cloettas försäljning består till nära hälften av sockerkonfektyr, 18 procent chokladkonfektyr, 17 procent pastiller samt 8 procent tuggummi och övriga produkter - främst sötningsmedel.

AAK tillverkar bland annat transfria choklad- och konfektyrfetter. Under andra kvartalet visade affärsområdet Chocolate & Confectionery Fats ett rörelseresultat på 65 miljoner kronor av totalt 244 miljoner kronor.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom