Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svenske oljemiljardären kan sälja av andel i Gunvor

2014-03-28 09:53
Foto: AP Photo/Eric Risberg/TT

Den svenske oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, som i förra veckan köpte samtliga av sin affärspartner Gennadij Timtjenkos aktier i i oljehandelsföretaget Gunvor, kan vara på väg att sälja en andel i oljebolaget. Det skriver Bloomberg.

I förra veckan sålde Gennadij Timtjenko, som tillhört delägarna i oljehandelsbolaget Gunvor, sina 43 procent i bolaget till bolagets vd Torbjörn Törnqvist. Detta efter att det framkommit att oligarken fanns med på den utökade svarta listan som USA presenterade i sanktionerna mot Ryssland. Affären gick igenom en dag innan sanktionerna mot Timtjenko gick igenom.

Torbjörn Törnqvist äger nu 87 procent i oljehandelsbolaget. Enligt bolaget ägs övriga 13 procent av anställda i bolaget.

Törnqvist säger till Bloomberg att ägandet nu är för koncentrerat.

- Bolaget skulle gynnas av en något mer diversifierad ägarstruktur, säger Törnqvist i en telefonintervju med Bloomberg.

Enligt Bloomberg måste Törnqvist dock övertyga potentiella investerare om att Gunvors handel inte är beroende av Timtjenkos kontakter samt att bolaget inte kommer att påverkas av vidare sanktioner.

Tidningen menar att det finns två olika vägar att gå för Törnqvist: Han kan antingen leta efter en strategisk partner eller sälja en del av sina aktier - antingen till anställda eller via en börsintroduktion.

Craig Pirrong, professor i finansiell ekonomi vid University of Houston, säger att en statlig investeringsfond eller ett riskkapitalbolag är de som är mest troliga att köpa en andel i bolaget.

- Försäljningen av en andel till någon skulle kräva att den nuvarande osäkerheten avtog avsevärt, säger han .

En talesman för Gunvor, Seth Pietras, säger att det "skulle vara förhastat" att uttala sig om hur Törnqvist kommer att minska sin andel i bolaget.

Affären mellan Torbjörn Törnqvist och Gennadij Timtjenko har tidigare ifrågasatts. Miranda Patrucic vid internationella antikorruptionsnätverket OCCRP har uttryckt tvivel om Gunvor-affären alls ägt rum. Törnqvist har vägrat att uppge hur mycket han betalat i affären men hävdar att allt gjordes affärsmässigt.

Gunvor Group grundades av Torbjörn Törnqvist och Gennadij Timtjenko 1997 och är i dag världens fjärde största råoljehandelsföretag. Gunvor är ägare av 50 procent av aktierna i PA Resources.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom