Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svenske oljemiljardären köper Timsjenkos aktiepost i Gunvor

2014-03-21 10:27
Torbjörn Törnqvist, storägare och vd i oljehandelsbolaget Gunvor Group. Foto: Gunvor Group

Torbjörn Törnqvist har köpt samtliga av sin affärspartner Gennadij Timsjenkos aktier i i oljehandelsföretaget Gunvor Group, rapporterar Financial Times.

Rysslands sjätte rikaste man Gennadij Timsjenko har sålt hela sitt 43-procentiga innehav i Gunvor Group. Köparen är hans svenska affärspartner Torbjörn Törnqvist som nu äger 87 procent i oljehandelsbolaget där han även är vd. Enligt Gunvor Group ägs övriga 13 procent av anställda i bolaget.

Aktieförsäljningen skedde 19 mars, efter att USA och EU infört sanktioner mot Ryssland i kölvattnet av den senaste tidens händelser i Ukraina.

Enligt tidskriften Forbes sålde han aktierna för att försäkra sig om att verksamheten ska kunna flyta på som vanligt framöver.

Den amerikanska finansmyndigheten hävdar att den ryska presidenten Vladimir Putin personligen har investerat i Gunvor Group. Bolaget beskriver påståendet från myndigheten som ”upprörande och fundamentalt missinformerat”.

Gunvor Group grundades av Torbjörn Törnqvist och Gennadij Timsjenko 1997 och är i dag världens fjärde största oljehandelsföretag. Gunvor är ägare av 50 procent av aktierna i PA Resources.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom