Svenske oljemiljardären köper Timsjenkos aktiepost i Gunvor

Torbjörn Törnqvist har köpt samtliga av sin affärspartner Gennadij Timsjenkos aktier i i oljehandelsföretaget Gunvor Group, rapporterar Financial Times.

Rysslands sjätte rikaste man Gennadij Timsjenko har sålt hela sitt 43-procentiga innehav i Gunvor Group. Köparen är hans svenska affärspartner Torbjörn Törnqvist som nu äger 87 procent i oljehandelsbolaget där han även är vd. Enligt Gunvor Group ägs övriga 13 procent av anställda i bolaget.

Aktieförsäljningen skedde 19 mars, efter att USA och EU infört sanktioner mot Ryssland i kölvattnet av den senaste tidens händelser i Ukraina.

Enligt tidskriften Forbes sålde han aktierna för att försäkra sig om att verksamheten ska kunna flyta på som vanligt framöver.

Den amerikanska finansmyndigheten hävdar att den ryska presidenten Vladimir Putin personligen har investerat i Gunvor Group. Bolaget beskriver påståendet från myndigheten som ”upprörande och fundamentalt missinformerat”.

Gunvor Group grundades av Torbjörn Törnqvist och Gennadij Timsjenko 1997 och är i dag världens fjärde största oljehandelsföretag. Gunvor är ägare av 50 procent av aktierna i PA Resources.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco