Svenskt inköpschefsindex oväntat bra

PMI för tjänstesektorn var betydligt högre än förväntat.

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) för tjänstesektorn uppgick till säsongsrensade 58,0 i december, jämfört med oreviderade 56,3 i november, enligt Swedbanks och Silfs sammanställning.

Enligt SIX News analytikerenkät förväntades inköpschefsindex hamna på 56,8. Intervallet i förväntningarna sträckte sig mellan 56,0 och 57,5 med en median på 57,0.

”Uppgången var bred och sett i backspegeln var 2015 ett stabilt år för tjänstesektorn med ett tre-månaders glidande medelvärde kring 56-nivån. En stark avslutning på året skapar förutsättningar för en god start på 2016”, skriver Swedbank och Silf.

Delindex för orderingång stod för det enda negativa bidraget till tjänste-PMI genom att backa med 1,6 indexenheter till 58,0 i december. Detta bör dock vägas mot att orderingången har stigit under 30 månader, framhålls det.

Samtidigt steg index för orderstockarna från 51,3 till 55,8 som är den näst högsta noteringen för året.

Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco