Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sverige säljer ambassad på Irland

2010-11-26 12:50

Mitt i den irländska härdsmältan väljer den svenska staten att sälja sitt anrika ambassadhus i landet.

Det är kanske inte bästa tillfället att sälja ett ambassadhus på Irland just nu. Eftersom huset varit obebott sedan i somras väljer dock regeringen att göra sig av med residenshuset från 1967 som är ritad av svenska arkitekten Sten Lindgren och irländska arkitekten Arthur Douglas. Det 437 kvadrat meter stora huset är ute till försäljning och utgångspriset är satt till 30 miljoner kronor.

Bakgrunden är att utrikesminister Carl Bildt vid en presskonferens i vintras meddelade att regeringen beslutat att stänga sex ambassader, däribland ambassaden på Dublin.

I augusti i år utnämndes Elisabet Borsiin Bonnier till Stockholmsbaserad ambassadör i Irland. Hon bor alltså inte på Irland utan kontakterna sköts från Stockholm.

Hennes föregångare Claes Ljungdahl bodde i huset i Dublin under tre år och han säger till irishtimes.com; att Sverige lämnar Irland inte ska ses som en snäsa.

Irishtimes beskriver huset, som har starka svenska influenser, mer som ett kontor än ett hus. Inne i huset är det funktionellt och utan krusiduller. Det är som att bli tillbaka flyttad till 1960-talet.   

På Regeringskansliets hemsida beskrivs Irland:
När Irland löste upp de sista banden med Storbritannien och blev självständigt år 1949 var Sverige ett av de länder som Irland tidigt upprättade diplomatiska förbindelser med. Den svenska officiella representationen i Irland utgörs av ambassaden i Dublin samt tre honorärkonsulat i Cork, Galway respektive Limerick. Irland har ambassad i Stockholm.

Dock meddelades i ett pressmeddelande från 6 augusti att regeringen beslutat att stänga ambassaden i Dublin. 

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom