Sverige skjuter till 40 miljoner mot corona

Sverige ger 40 miljoner kronor till WHO för att kunna stödja de länder som har en svag sjukvårds- och hälsoorganisation och därmed problem att möta spridningen av coronaviruset.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Peter Eriksson (MP) som är minister för internationellt utvecklingsarbete meddelade vid en presskonferens att Sverige skjuter till 40 miljoner kronor till WHO för att stötta kampen mot coronaviruset.

– Ju bättre organisation vi har i världen desto mindre är risken att det sprider sig, säger Peter Eriksson under presskonferensen.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus medverkade via länk på presskonferensen och tackade Sverige för stödet.

– I dag gör ni två saker: dels förbereder ni Sverige, men samtidigt hjälper ni andra länder med svagare sjukvårdssystem. Tack så mycket för ert stöd, säger han.

Han sade att det krävs global enighet för att möta virushotet.

– Det här är ett delat hot och världen behöver enas, Sverige gör just det i dag och det är jag stolt över. Vi behöver möta det tillsammans. Tack Sverige för ert ledarskap i den frågan, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tidigare i dag, vid en extrainsatt presskonferens i Bryssel, berättade EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic att EU mobiliserar ytterligare 230 miljoner euro – cirka 2,5 miljarder svenska kronor – för kampen mot coronaviruset.

Av pengarna går 114 miljoner till världshälsoorganisationen WHO:s önskan om extrapengar. 100 miljoner går i sin tur till forskning för vaccin och behandling.

– Vi måste trappa upp våra åtgärder och fortsätta arbeta tillsammans som en union. Det här är en global utmaning, konstaterar Janez Lenarcic.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.