Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sverige utsedd till den globala ekonomins rockstjärna

2011-07-04 11:17

Washington Post utser Sverige till den globala ekonomins rockstjärna. Här är anledningarna.

Nästan alla länder i världen påverkades starkt av finanskrisen. Deras ekonomier paralyserades och deras planer för framtiden grusades. Men det var ett land som lyckades ta sig upp ur krisen mycket snabbare än resten och det var Sverige.

I artikeln från Washington Post står det att landet har lyckats med det som USA, Storbritannien och Japan bara kan drömma om, nämligen skapat snabb tillväxt, skapat jobb och stärkt konkurrensfördelarna. 

Bankerna lånar ut, husmarknaden blomstrar och budgeten är balanserad. Sverige var långt ifrån inte påverkat att finanskrisen men det viktiga är att landet inte dukade under utan snabbt kunde ta sig tillbaka igen. Ekonomin växte med 5,5 procent förra året, vilket var starkare än något annat land i Europa.

Enligt tidningen har Sverige lärt sig av tidigare kriser. Sverige hade en tuff kris under 1990-talet bland annat. Och då gäller det inte att bara fortsätta som inget har hänt och bara hoppas att allt ska lösa sig. Se istället till att förstå de underliggande orsakerna i krisen och skapa en ekonomiskt och finansiellt system som blir mer motståndskraftig när de tuffa tiderna kommer tillbaka.

Här är mer av tidningens förklaringar till att landet kommit så snabbt på fötter.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom