Sverige vill straffa länder som nobbar flyktingar

Just nu diskuteras EU:s nya regler för asylmottagning. Sverige vill att de medlemsländer som vägrar följa mottagningsreglerna ska straffas.

I dagsläget gäller Dublin-förordningen som bland annat säger att flyktingar ska söka asyl i det första EU-landet de kommer till. Det ville EU ändra på och i våras föreslog EU-kommissionen förändringar på mottagandet av flyktingar och fördelningen bland medlemsländerna. Nu förs debatten om det nya mottagningssystemet och Sverige anser att länder som inte följer det nya avtalet bör straffas.

– Det bör finnas någon form av mekanism som garanterar att länder implementerar besluten, säger Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde till Bloomberg.

Debatten om EU:s flyktingmottagande förväntas bli långvarig och när man väl enas om ett förslag ska detta godkännas i Europaparlamentet innan det kan träda i kraft.

Sverige tog i fjol mot 163 000 flyktingar. Det var mest i hela EU och tre gånger så många som Tyskland, sett till antalet invånare.

I slutet av november 2015 beslutade regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) att införa gränskontroller och att Sverige skulle anpassa utlänningslagen till EU:s lägstanivå och där tillfälliga uppehållstillstånd blev regel. I januari beslutade Riksdagen med 240 ja-röster mot 45 nej-röster att skärpa asylpolitiken från och med den 20 juli 2016. Vänsterpartiet och Centern röstade nej.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets