Sverigefonder tillbaka i köptoppen 

Avanzas kunder köpte Sverigefonder i juni. Säljlistan dominerades av teknikfonder.
Sverigefonder tillbaka i köptoppen  - johanna-kull-700_binary_6959020.jpg

– Efter hacket i maj har marknaden i juni fått tillbaka något av sitt självförtroende och världens börser har stigit på bred front, lyfta av duvaktiga signaler från centralbankerna. Även privatspararna verkar ha god tillförsikt och nettoköper fonder för sjätte månaden i rad. En viss försiktighet märks dock i att hälften av nettosparandet går till räntefonder, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i ett pressmeddelande.

Köplistan domineras av företagsobligationer med kort löptid. Enligt Avanza följer detta den globala trenden. En enkät från Bank of America visar att investerare har den största övervikten i obligationer sedan 2011.

Sett till aktiefonder är det Sverigefonder som dominerar köptoppen.

– Efter att under lång tid ha favoriserat fonder som placerar på andra marknader, är nu Sverigefonderna tillbaka i sparvärmen. Fondkategorin står för över hälften av månadens totala aktiefondssparande. Här märks också en tydlig prismedvetenhet hos spararna. En klar majoritet av pengarna går till billiga fonder med under 0,4 procent i avgift. I kategorin Sverige är det i princip bara småbolagsfonder som spararna är beredda att betala en högre avgift för, säger Johanna Kull.

Teknikfonderna, som under flera års tid gått starkt, dominerar säljtoppen. Detta efter uppgifter om att amerikanska myndigheter ska granska flera av teknikjättarna.

Antalet fondbyten bland Avanzas sparare ligger i juni på samma nivå som i fjol, 2,8 fondbyten per kund. Det visar statistik från Avanza.

 

Mest köpta Mest sålda
Företagsobligationsfonder Teknikfonder
Sverigefonder Hedgefonder
Globalfonder Asienfonder
Blandfonder Råvarufonder
Fastighetsfonder USA-fonder
Källa: Avanza

 

Fondhandel

 

Juni
2019
 

Maj
2019

Förändring
månad %
 

Juni
2018
 

Förändring år % 

Fondkunder

507 000

501 400

1

429 100

18

Fondaffärer, st.

1 410 500

1 441 900

-2

1 197 300

18

Fondaffärer per kund och mån, st

2,8

2,9

-3

2,8

0

Fondaffärer per dag, st

47 000

48 100

-2

39 900

18

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco