Sveriges matpriser stiger – men Norge toppar med hästlängder

Bland de nordiska länderna har matpriserna under de senaste 14 åren stigit allra mest i Norge. Sverige kommer på andra plats, enligt statistik från den norska statistikmyndigheten SSB.

Producentpriserna på mat i Sverige har under perioden 2005 till 2018 stigit med 37 procent, motsvarande en genomsnittlig årlig ökning med cirka 2,5 procent.

I Norge var motsvarande ökning hela 57 procent, medan matpriserna i Danmark och Finland steg med 27 respektive 26 procent under perioden. Den stora prisökningen i Norge förklaras enligt SSB till stor del av importtullar på kött- och mejeriprodukter.

Sammanställningen avser priserna från producenter i första ledet, utan skatter och avgifter. Det gäller hemmamarknadspriser, det vill säga varor som produceras och säljs i samma land.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.