Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sverker Martin-Löf rasar

2010-01-12 07:38

Avregleringen av elmarknaden är ett stort misslyckande. Det betyget levererade en av industrins verkliga tungviktare, Sverker Martin-Löf, i tidningen Dagens Industri i helgen.

De chockhöjda elpriserna visar att den avreglerade elmarknaden är ett stort misslyckande. Det sade Sverker Martin-Löf, ordförande i en rad börsbolag, till tidningen Dagens Industri i helgen.

De höga elpriserna under senare tid, delvis orsakade av extrem kyla och helt -eller delvis avstängda kärnkraftreaktorer, har rört upp starka känslor. En av industrins verkliga tungviktare, Sverker Martin-Löf, har nyligen avlossat en rejäl salva där han kritiserade elavregleringen.

"Den här situationen med orimligt höga elpriser visar tyvärr än en gång att avregleringen av elmarknaden är ett stort misslyckande. Prissättningen på elbörsen är helt felaktig och innebär i själva verket bara en enorm förmögenhetsöverföring från industri och andra elanvändare till elproducenterna", sade han till tidningen.

Sverker Martin-Löf menar att regeringen borde ta krafttag för att korrigera bristerna på elmarknaden:

"Bland annat borde det återinföras att elproducenterna får ett försörjningsansvar. Nu kan de ju tjäna pengar på att de inte sköter sina kraftverk, vilket ger helt fel signaler och drabbar alla elkunder på ett fullständigt orimligt sätt", sade han.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom