SVT: Swedbank-rapport om penningtvätt visar allvarliga fynd

SVT har fått ut Swedbanks interna rapport om penningtvätt som författats av den norske adokaten Erling Grimstad. Enligt SVT ska rapporten visa på allvarliga fynd som advokaten gjort vad det gäller penningtvätt och uppgifterna ska även ha varit tillgängliga för bankledningen tidigare än de själva medgett. 
SVT: Swedbank-rapport om penningtvätt visar allvarliga fynd - idermark-700_binary_6953847.png

Swedbank har inte velat dela med sig av rapporten men vid Ekobrottsmyndighetens razzia vid bankens huvudkontor i slutet av mars beslagtogs rapporten. Via Finansinspektionen har SVT nu fått ut en sekretessprövad rapport där vissa delar är överstrykta.

“Rapporten är relativt kort. De första delarna är på enbart 35 sidor. Rubriken är överstryken. Men enligt SVT Uppdrag Gransknings källor har den lydelsen ‘Omfattande överträdelser av åtgärder mot penningtvätt identifierade i Swedbank Estland'”, skriver SVT på sin nyhetssajt.

Vidare uppger SVT att rapporten innehåller uppgifter om bankens utländska högriskkunder som omsatte mellan 10-20 miljarder euro varje år under perioden 2010-2016.

Advokaten bakom rapporten har även gett femton skarpa rekommendationer, det mesta svartmarkerat. Men enligt uppgifter till SVT anser advokaten att banken ska ha blundat för misstänkt penningtvätt under lång tid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.