SVT-uppgifter om misstänkta belopp till lokala Swedbankkunder

Swedbanks lokala kunder i Estland och Lettland har tagit emot stora summor från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt. Det rapporterar SVT som samarbetat med baltiska redaktioner.
SVT-uppgifter om misstänkta belopp till lokala Swedbankkunder - bonnesen-swedbank-700_binary_6949006.jpg

Deras granskning visar att när det kommer till Estland så har bolag med en gemensam omsättning på närmare två miljarder kronor tagit emot stora summor från bolag som uppvisar tecken på penningtvätt.

Ett exempel är grossistföretaget Formus Baltic OÜ, vars företrädare är två ökända Belize-företag som tidigare förekommit i flera penningtvättshärvor. Under åren 2009-2015 fick bolaget betalningar på 700 miljoner kronor från brittiska firman Wireberg, som gett flera utslag vid en kontroll för misstänkt penningtvätt.

Enligt SVT:s uppgifter slängdes Formus ut av Swedbank under 2017. I en kommentar till estniska affärstidningen Äripäev bekräftade företrädare för Formus att bankrelationen inte längre finns men dementerar att Wireberg ska ha något med penningtvätt att göra.

Vidare nämns även exemplet med Baltthermo SIA i Lettland. Bolaget hade under ett antal år tagit emot cirka tio miljoner kronor från flera brevlådeföretag i Storbritannien. På adressen finns över 60 andra bolag men Baltthermo uppger att man hade en verklig verksamhet inom gas- och oljebrännare som såldes för ett par år sedan.

SVT har skickat informationen om bolagen som omnämns i artikeln till Swedbank. Banken vill inte kommentera uppgifterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco