Swedbank: Då höjs reporäntan

Swedbank spår att reporäntan uppgår till oförändrade -0,50 procent i december 2016, till -0,50 procent i juni 2017 och till 0,50 procent i december 2017. Reporäntan bedöms ha höjts till -0,25 procent vid utgången av juni månad 2018 och bedöms därefter har justerats upp till 0,00 procent vid utgången 2018.

Riksbankens reporänta är för närvarande -0,50 procent.

“Riksbanken tvingas anpassa sig till internationellt låga räntor där inte minst ECB blir styrande. Som en konsekvens ligger reporäntan kvar på -0,50 procent 2017 ut för att höjas till noll under loppet av 2018”, skriver Swedbank i en kommentar.

“Även om det säkert finns en vilja att försöka komma bort från minusräntan så snart tillfälle ges bedömer vi att det blir svårt med det mjuka förhållningssätt som de tongivande centralbankerna i omvärlden intar. Den svenska inflationen rör sig just nu uppåt men uppgången är bräcklig och volatil. Enligt vår uppfattning är det inte tillräcklig för att få Riksbanken att agera redan under det andra halvåret 2017, vilket för närvarande är deras egen prognos”, fortsätter Swedbank.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.