Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbank: En stor lättnad för Riksbanken

2019-06-14 10:00
Stefan Ingves. Foto: Johan Jeppsson/TT, Anders Wiklund/TT

Inflationen i maj var en "stor lättnad" för Riksbanken. Det säger Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt efter att inflationen i maj kommit in i linje med Riksbankens prognos och högre än marknadens förväntningar.

"Detta var naturligtvis en stor lättnad för Riksbanken. Många trodde att utfallet snarare kunde hamna under prognoserna eftersom det generellt varit svaga inflationsutfall i Europa i maj", säger han.

Han säger att det som överraskade på uppsidan var kläder och skor, medan flygresor inte sjönk lika mycket som väntat.

"Sammantaget är detta en positiv läsning för Riksbanken, särskilt med det sentiment vi har nu. Vi har en dyster omvärld och mjuka centralbanker, nu senaste SNB i Schweiz och ECB i förra veckan. Riskbilden är fortsatt att det blir svårt för Riksbanken att höja i vinter som vi har i vår prognos, men det är långt dit och statistiken i dag ger ingen anledning att revidera vår syn", säger Knut Hallberg.

Swedbanks prognos är att Riksbanken höjer reporäntan i december, medan många andra bedömare tror att det dröjer bra mycket längre än så.

KPIF-inflationen steg till 2,1 procent i maj från 2,0 procent i april. Väntat enligt Infront Datas enkät var 1,9 procent medan Riksbanken trodde just på 2,1 procent.

Den underliggande inflationen, KPIF exklusive energi, steg till 1,7 procent från 1,6 procent i april. Även det helt i linje med Riksbankens prognos men samtidigt högre än väntade 1,5 procent i Infront Datas enkät.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom