Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbank ger bonusfolket <br></br> 40 miljoner kronor i extra lön

2010-02-04 10:58

Swedbank har nu ändrat sitt beslut att dra tillbaka nästan 400 miljoner kronor i utlovade bonusar. Banken ger i stället 30 nyckelpersoner 40 miljoner i extra lön.

När Swedbank drog in nästan 400 miljoner kronor i bonus onsdagen den 27 januari frågade Affärsvärlden Swedbanks presschef Anna Sundblad om de som tappade bonus skulle kompenseras genom högre lön. Nej, blev svaret.

- Så var det då när vi pratades vid, men man har gjort en förändring i det beslutet på Swedbank Markets i samband med den årliga lönerevisionen, säger Anna Sundblad.

Ja, sedan dess har ett antal nyckelpersoner på Swedbank Markets, där de flesta bonuspersoner jobbar, revolterat. De har hotat med att hoppa av till andra banker eftersom de faktiskt tjänat in den utlovade bonusen. Swedbank Markets gick väldigt bra ifjol, trots att banken som helhet gjorde en brakförlust. Hoten om avhopp har haft effekt och nu har banken ändrat sig.

- Vi har identifierat ett antal nyckelpersoner som vi anser viktiga för verksamheten som vi har diskuterat situationen med, säger Anna Sundblad.

I stället för bonus ska banken ge ett trettiotal personer lönetillägg, enligt en av Affärsvärldens källor. Anna Sundblad vill dock inte uppge hur många personer förändringen gäller.

Hur mycket mer får de i lön?
- Ungefär 10 procent av den avsatta bonuspoolen, säger Anna Sundblad.

Bonuspoolen var tidigare 400 miljoner kronor. Med andra ord får de cirka 30 personerna 40 miljoner kronor i extra lön, det vill säga i genomsnitt 1,3 miljoner kronor var.

Motsvarar det deras bonustapp?
- Det vet jag faktiskt inte i dagsläget.

Anna Sundblad poängterar att lönetilläggen är en del av den allmänna lönerevision som pågår i hela banken.

- De diskussionerna kan ge olika former av löneförhöjning antingen i form av lönetillägg eller i form av högre fast lön, säger Anna Sundblad.

Även om Anna Sundblad hävdar att lönetilläggen och löneförhöjningarna inte gäller retroaktivt för ifjol, så är det självfallet prestationerna i fjol som ligger till grund för löneförändringen. Alltså torde man kunna säga att Swedbank betalar ut bonus, nu under namnet ”lönetillägg”, fast banken sagt att den inte ska göra det.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom