Swedbank kallar till extrastämma – förslag till förändrad styrelse

Swedbanks valberedning föreslår nyval av Bo Magnusson och Josefin Lindstrand som ledamöter i bankens styrelse, tillsammans med Göran Persson som enligt tidigare besked föreslås bli ny styrelseordförande. Samtidigt avböjer Ulrika Francke, Siv Svensson och Peter Norman omval.
Swedbank kallar till extrastämma – förslag till förändrad styrelse - swedbank-persson-700_binary_6956747.jpg

Det meddelas i ett pressmeddelande där det framgår att extra bolagsstämma ska hållas före midsommar.

Vidare föreslås omval av Bodil Eriksson, Mats Granryd, Kerstin Hermansson, Bo Johansson, Anna Mossberg och Magnus Uggla.

Den ena av de två nya föreslagna styrelseledamöterna, Bo Magnusson som även föreslås bli vice ordförande, har länge varit verksam inom SEB. Han är för närvarande ordförande i bankerna Carnegie och SBAB samt styrelsemedlem i den belgiska banken KBC Bank.

Den andra av de två nya namnen, Josefin Lindstrand, är jurist på advokatbyrån Hammarskiöld & Co. Hon har både svensk och internationell erfarenhet av arbete mot penningtvätt.

Samtliga som har nominerats för nyval avser senast i samband med extrastämman lämna de uppdrag som inte är förenliga med uppdragen i Swedbanks styrelse.

”Jag har idag talat med Swedbanks ordförande och påkallat extrastämma före midsommar. Jag är glad över att på valberedningens vägnar kunna föreslå en stark styrelse med ett antal nyval”, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund.

”Den föreslagna styrelsen har en bred bankerfarenhet. Därutöver finns stor kunskap om digitalisering, regelverk, affärsverksamhet, samhällsutveckling, varumärke, mobila tjänster och internationell verksamhet. Swedbank står inför stora utmaningar. Valberedningen är övertygad om att den styrelse vi nu föreslår kan leda till att förtroendet för Swedbank återskapas”, är budskapet.

”Vi vill rikta ett tack till Ulrika Francke som i en svår situation tog över ordförandeskapet. Vi vill också tacka Siv Svensson och Peter Norman för deras styrelsearbete. De har alla tre avböjt omval till Swedbanks styrelse i samband med den extra stämman”, uppger Lennart Haglund.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen har tidigare bedömts vara jävig när det gäller Swedbank med anledning av hans vänskap med Swedbanks styrelseledamot Peter Norman. Erik Thedéen har därför inte deltagit i ärendet som rör FI:s pågående undersökning av Swedbanks arbete mot penningtvätt.

I Swedbanks valberedning ingår ordförande Lennart Haglund (Sparbankernas ägarförening), Jens Henriksson (Folksam), Ramsay Brufer (Alecta), Johan Sidenmark (AMF) och Peter Karlström (Sparbanksstiftelserna).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco