Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbank klättrar på börsen

2019-04-01 10:27
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen inledde det nya kvartalet med stigande kurser på måndagsförmiddagen efter att USA-börserna i fredags stärktes och den positiva utvecklingen fortsatt på de asiatiska aktiemarknaderna.

Vid 10-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 1,1 procent till nivån 1.569. Aktier för 3,1 miljarder kronor hade bytt ägare. På europeiska kontinenten var tyska DAX-index upp 1,2 procent och Parisbörsens CAC med 1 procent.

I storbolagsindex toppskikt återfanns Boliden, SKF, Sandvik, Hexagon och Volvo som alla avancerade runt 2 procent.

Astra Zeneca-aktien, som tappade mark i fredags efter aviserad storaffär i Japan med tillhörande nyemission, vände upp med drygt 2 procent. Priset i den placering av aktier som Astra Zeneca genomförde i fredags landade på 6.050 pence per aktie, framgick på måndagsmorgonen. Aktien stängde på 6.135 pence i fredags i London.

H&M, som i fredags steg nästan 10 procent på en kvartalsrapport som överträffade förväntningarna, vände ned med 0,7 procent i inledningen.

Den sargade Swedbanks-aktien steg 1,6 procent. Även SEB och Nordea låg på plus.

Morgonens rekommendationsnyheter satte avtryck i börskurserna. Nischbanken Resurs, som fick köpråd av Dagens Industri, klättrade 2 procent till 58:75 kronor.

Börsveckan gav rådet köp på HMS Networks och Fortnox och aktierna var upp 5 respektive knappt procent. Briox, som Börsveckan tycker ska säljas, föll 14 procent och Lyko, som fick samma rekommedation, sjönk 2 procent.

Kindred gick upp cirka 4 procent med Nordea som stor nettoköpare. Banken har tagit in aktien i ett par av sina modellportföljer, erfar Direkt.

Storytel och Synthetic MR är ett par av de aktier som Pareto tar in i sin aprilportfölj, enligt ett marknadsbrev. Storytel var upp nästan 4 procent och Synthetic MR 5 procent. I Stillfront och Green Landscaping, bland de aktier som Pareto, tappade i stället.

First North-bolaget Pharmacolog har fått order på fem Druglog-enheter från en amerikansk sjukhuskedja, något som bolaget betecknar som ett enormt genombrott. Aktien steg 35 procent till 6:62 kronor.

Oljebolaget Lundin Petroleum handlas från måndagen utan rätt till kvartalsutdelningen om 3:43 kronor. Aktien noterades strax över oförändrad nivå. På oljemarknaden har priserna stigit runt 1 procent på måndagsförmiddagen. Inom oljesektorn steg också Enquest med 3 procent.

På måndagens statistikagenda finns en rad inköpschefsindex. ISM:s industri-PMI för USA i eftermiddag väntas ligga kvar kring samma nivå som i februari. Från USA väntas också detaljhandelssiffror och i euroområdet preliminärt KPI.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom