Swedbank: Köpläge i dessa aktier

Swedbank har hållit metall- och gruvseminarium med bland andra verkstadsbolagen Atlas Copco och Sandvik, stålbolaget SSAB samt gruvbolaget Boliden som medverkande. Alla fyra aktierna får sina köprekommendationer bekräftade av bankens analytiker.

Atlas upprepade halvårsutsikterna om att gruvutrustningsefterfrågan är “stabil på en låg nivå” medan Sandvik inte vill dra slutsatsen om en gruvutrustningsåterhämtning än.

Boliden anser sig stå stabila i de oroliga metallpristider som råder medan SSAB på stålsidan uppger sig uppleva relativt bra underliggande efterfrågan i Nordamerika.

Det framgår av ett morgonbrev från banken.

Atlas Copco, som Swedbank köprekommenderar med riktkursen 290 kronor, ser en växande efterfrågan för service och konsumentvaror samt oförändrad efterfrågan för Civil Engineering.

“Vi bedömer att gruvmarginalerna kommer att förbättras under det andra halvåret i år, till 19,5-20 procent från 19 procent under H1, detta som en följd av kostnadsminskningar, högre tillväxt i eftermarknadsförsäljningen och en svagare SEK relativt USD”, skriver Swedbank om Atlas, som är en av dess verkstadsfavoriter.

Sandvik, med köprekommendation och riktkurs 115 kronor hos Swedbank, ser efterfrågan på gruvutrustning vara oförändrad, medan efterfrågan ökar inom reservdelar. Vidare är Sandvik mycket optimistiska kring dess nya generation av gruvutrustning som lanseras 2016.

“Vi bedömer att marginalerna kommer att förbättras under det andra halvåret i år till cirka 12 procent från 11,5 procent i H1, tack vare kostnadsminskningar och högre eftermarknadsförsäljning”, skriver Swedbank här.

När det gäller Sandvik-aktien ser Swedbank en “påtaglig långsiktig potential” men med “vissa kortsiktiga risker”.

Boliden, köprekommendation och riktkurs 205 kronor, har stabilitet från att åtta år av organisk tillväxt minskat enhetskostnaderna samt från sin integrerade struktur med både gruvor och smältverk.

Givet Bolidens kassaflöde och balansräkning kan dagens prismiljö innebära möjligheter, och dagens “låga” pris på zink, som står för cirka 40 procent av Bolidens vinst, är “sannolikt” inte uthålligt, noterar banken.

Samtidigt ser Swedbank en fortsatt förbättringspotential från interna effektivitetsåtgärder när det gäller Bolidens smältverk.

SSAB, köp till riktkursen 53 kronor, vittnar om att lagren vid servicecenter minskat till “mer normala nivåer” i juli, och att trenden bör kunna hållas intakt de kommande månaderna.

Vidare kan sjunkande skrotpriser ge stöd åt SSAB:s marginaler under andra halvåret, samtidigt som lägre järnmalmspriser bör kunna hjälpa upp vinsten.

Bilden är “mycket ljus” vad gäller synergier och kassaflöde hos SSAB, skriver Swedbank.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.