Swedbank lyfter på bötestvivel

Stockholmsbörsen öppnade den avslutande sessionen i en rapporttung vecka 5 med positiv handel. Morgonens största rapportbolag var Electrolux, Epiroc och Lundin Petroleum. Dometic stod för morgonens tydligaste besvikelse.
Swedbank lyfter på bötestvivel - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Swedbank lyfte dock till toppen av index efter uttalanden om de nordiska böteshotens vara eller icke vara i USA.

Omkring 50 minuter in i handeln hade OMXS30 lyft 0,9 procent. Det var i något mer än Europas ledande börser i Frankfurt, Paris och London där uppgångarna var omkring 0,2-0,3 procent.

Vid sidan av rapportflodens fortsättning har WHO utlyst internationellt nödläge med anledning av coronavirusutbrottet och i Kina, som är centrum för epidemin, har stängningsperioden för börserna förlängts efter det kinesiska nyåret.

På hemmaplan steg Swedbank till topp, 3,7 procent upp i en tydlig reaktion på uttalanden en tidigare åklagare vid amerikanska justitiedepartementet DOJ gjort för S&P Global Market Intelligence. Enligt ex-åklagaren kommer inte USA:s myndigheter kunna dela ut några böter alls till Danske Bank utan amerikansk licens, vilket gör att banken inte kan jämställas med flera andra banker som tvingats till miljardböter efter liknande problematik.

Både Swedbank och SEB har dragits in i samma härva som cirkulerat kring Danske Bank. SEB var upp med 1,6 procent, Handelsbanken steg 1,3 procent medan Nordea steg runt 1 procent. Danske Bank lyfte 5 procent i Köpenhamn.

Vitvarutillverkaren Electrolux rapport för fjärde kvartalet 2019 blev en besvikelse. Aktien svarade negativt och handlades ned till botten av storbolagsindex, 6 procent lägre. Rörelseresultatet var bättre än väntat, men omsättningen och utdelningen kom in lägre än väntat. Dessutom var utsikterna under förväntan, enligt vissa marknadskommentarer. Electrolux gav också ny information om avknoppningen Professionals, bland annat målet att nå en ebita-marginal om 15 procent och en organisk tillväxt på mer än 4 procent.

Botten av listan utgjordes också av Ericsson och Swedish Match som enda bolag på minus.

I toppen av OMXS30 satte rekommendationer och riktkursförändringar färg efter torsdagens rapporter. SCA stod hög0st 3,3 procent upp, med Volvo tätt inpå. Även Getinge och bankerna gick starkt av samma skäl.

Bland övrigt rapportrelaterat såldes Epiroc ned 5 procent efter att ha rapporterat lägre resultat, omsättning och även orderingången. Prognosen är att efterfrågan i stort sett kommer att ligga kvar på samma nivå, men bolaget pekar på att kunderna tvekar kring investeringar.

Dometic och JM var två andra rapportbolag som stod ut från mängden. Dometic var morgonens största besvikelse: Rörelseresultatet före jämförelsestörande poster på 298 miljoner kronor för det fjärde kvartalet var 68 miljoner under förväntan, efter en organisk tillväxt på -9 procent. Analytikerna hade väntat en organisk tillväxt om -3,8 procent, enligt Infront.

Bostadsutvecklaren JM:s resultat och intäkter var bättre än väntat. Aktien steg 6 procent. Rörelsemarginalen i Stockholm uppgick till 16,9 procent, jämfört med analytikersnittet 16,8 procent.

Bettingbolaget Leo Vegas aktie steg med 1,9 procent efter meddelande om åtgärder för den brittiska verksamheten och den övergripande organisationen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.