Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbank sparkade Thage G

2008-11-27 08:43

Thage G Peterson var Swedbanks stämmoordförande men sedan han kritiserat bankens Baltikumexpansion tog Swedbanks ordförande Carl Eric Stålberg över klubban.

Swedbanksextra bolagsstämma i tisdags tog en aktieägare upp att Swedbank tidigare hade haft som tradition att ha en neutral stämmoordförande. Från 2003 till våren 2006 var det socialdemokraten, mångårige statsrådet och före detta talmannenThage G. Peterson. Men traditionen tog ett abrupt slut hösten 2006.

Då gick nämligen Thage G. Peterson upp till Swedbanks huvudkontor vid Brunkebergstorg i Stockholm med en bokgåva till vdJan Lidén och arbetande ordförandenCarl Eric Stålberg.Samtidigt passade han på att varna dem för att expandera för fort i Baltikum och vidare österut.

- Jag var väldigt kritisk mot sparbankens expansion i de tre baltiska länderna och ännu längre österut. Jag saknar inte erfarenhet av de länderna eftersom jag haft olika regeringsposter. Jag hyser inget misstroende mot de nya länderna, men de hade en ny generation i bankledningen som inte hade den svenska traditionen och erfarenheten, säger Thage G. Peterson.

- Jag var inte negativ till att banken fanns österut, utan omfattningen på den väldiga exponeringen i öst, tillägger han.

Efter kritiken tog Stålberg över stämmoklubban med argumentet att SEB:s ordförande också var stämmoordförande.

Thage G. Peterson har länge varit engagerad i sparbanksrörelsen. Han har varit ordförande i rörelsens affärsbank,Sparbankernas bank, arbetat för att slå ihopSparbankenmed böndernasFöreningsbanktillFöreningssparbanken, den bank som numera heter Swedbank, och varit valberedningens ordförande. Posterna fick han i egenskap av talman.

- Banken skulle vara ett alternativ till storbankerna, säger han.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom