Swedbank: Tre bolag relativa vinnare på lägre oljepris

Som ett resultat av Opecs produktionsbeslut räknar Swedbank med att oljepriserna kommer att vara pressade under de kommande månaderna. Tre bolag i oljesektorn ses som relativa vinnare på de lägre oljepriserna.

Opecs uteblivna produktionsminskning ökar den kortsiktiga risken för oljepriset, men vid liknande situationer tidigare har det gått relativt snabbt uppåt, noterar Swedbanks norska oljeanalysavdelning i ett marknadsbrev på fredagen.

Som ett resultat av Opecs produktionsbeslut räknar banken med att oljepriserna kommer att vara pressade under de kommande månaderna och förmodligen gå in i 2015 klart understigande bankens basscenario, vilket ligger vid 95 dollar per fat för nästa år. Troligen kommer banken sänka detta estimat med 5-15 procent.

Enligt Swedbank ser det ut som Opec fokuserar mer på marknadsandel än oljepris. Kartellens globala produktionsandel har fallit till dagens 33 procent, från en nivå på 37 procent 2008. Swedbank noterar samtidigt att Opecs roll på oljemarknaden har blivit mindre viktig än tidigare, och att historien visar att oljepriserna har återfått fart snabbt efter perioder med överutbud på olja.

Senaste gången marknaden hade överutbud på olja var mitten av 2012, då Brent-oljan föll 23 procent över tre månader men sedan återfick momentum snabbt, enligt banken.

Swedbank ser en ökad risk på kort sikt i sina vinstestimat och värderingar för flera bolag i sektorn. Lundin Petroleum, Africa Oil och DNO ses som relativa vinnare på de lägre priserna, medan man enligt banken bör undvika bolag som Enquest, PA Resources och norska Atlantic Petroleum, Interoil Exploration och Norwegian Energy Company (Noreco).

I dagsläget har Swedbank starkt köp med en riktkurs på 150 kronor för Lundin Petroleum, och starkt köp med en riktkurs på 60 kronor för Africa Oil. För Enquest ligger rekommendationen på neutral med en riktkurs på 10 kronor.

Bankens minst föredragna aktie i sektorn är norska Noreco där banken har säljrekommendation med en riktkurs på 0,50 norska kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.