Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbank utan pant i Danmark

2008-10-07 11:05

Storbanken Swedbank har lånat ut 560 miljoner kronor till en isländsk banks dotterbolag i Danmark. Utan säkerhet.

Svenska Swedbank har lån på 721 miljoner kronor till isländska intressen, vilket kan jämföras med SEB:s utlåning, 314 miljoner kronor, eller Nordeas utlåning som uppgår till 140 miljoner kronor.

Det framgår av pressmeddelanden från de tre bankerna. Enligt Johannes Rudbeck, ir-ansvarig vid Swedbank har Swedbank, till skillnad från de övriga två, inte någon direkt exponering mot Island utan bara mot isländska bankers dotterbolag i andra länder.

Swedbank är hemligare än till exempel SEB som namnger sina isländska motparter. SEB har fordringar på Landsbanka Islands HF (14 miljoner kronor), Glitnir (276 mkr) och Kaupthing (11 mkr).

Swedbank vägrar att berätta vilken isländsk banks dotterbolag i Danmark som är skyldig 564 miljoner kronor.

-Det kan jag inte säga. Det är sekretess, säger Lars Lundquist, kreditchef vid Swedbank.

Det heter från Swedbank att lånet är av "god kvalitet" men någon säkerhet för lånet till den isländska bankens dotterbolag finns inte, enligt Lars Lundquist:

-Någon säkerhet finns inte annat än motparten. Inom interbank är det normalt att man lånar utan säkerhet, säger Lars Lundquist som tillägger att banken under tisdagen ska publicera ett förtydligande till det ursprungliga pressmeddelandet:

-Vi kommer att gå ut med ett förtydligande där det framgår att vi inte bedömer att det finns något reserveringsbehov.

En förklaring till att Swedbank räknar med att slippa kreditförluster finns i den statliga danska bankgarantin som väntas få klartecken av danska myndigheter på torsdag.

- Vi bedömer att det är en acceptabel och bra risk och vi ser inga problem med den. Enligt uppgift kommer dessutom denna exponering att omfattas av den politiska överenskommelsen för finansiell stabilitet i Danmark, säger Lars Lundquist.

Swedbanks övriga Islandslån är mindre och har säkerheter. En isländsk banks norska dotterbolag är skyldig 120 miljoner kronor och ett bolag i Sverige har lånat 17 miljoner kronor med ett leasingbolag som säkerhet.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom