Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbankchefens försvarstal

2008-11-18 12:51

Jan Lidén försvarar sig för personalen efter Affärsvärldens granskning.

Affärsvärldens stora genomgång av Swedbank i förra veckans utgåva av tidningen har väckt stor uppmärksamhet, inte minst på Swedbank. Läsarintresset har varit rekordstort för artikeln både i papperstidningen och internetupplagan.

Swedbankledningen har inte kommenterat artikeln offentligt men i ett personligt brev till Swedbanks personal, som publiceras på bankens intranät, går Jan Lidén till mottattack. Han har dock svårt att hitta några konkreta fel i det uppmärksammade reportaget.

"Dagens artikel i Affärsvärlden innehåller förvånansvärt mycket faktafel, uppgifter baserade på rykten och insinuationer. Den målar upp en bild av mig och Carl Eric Stålberg som jag inte känner igen och hoppas och tror att inte heller omvärlden gör. Artikeln är enligt min uppfattning en blandning av fakta och fiction", skriver Jan Lidén i brevet som Affärsvärlden har tagit del av.

"Det mest missledande temat i artikeln är dock att bankens inriktning, strategi och verksamhet skulle ha skapats av ett fåtal personer i mörka rum, vilket är självfallet inte stämmer. Det är jag övertygad om att alla medarbetare som varit involverade i processerna vet, och ni andra förstår", skriver Jan Lidén.

Konkret kommenterar han tre delar av artikeln.

1. Om beräkningen av bankens framtida kreditförluster
"Det är tråkigt att kalkylen om 50 miljarder framstår som en sanning i tidningen. Investeringen i Estland, Lettland och Litauen var och är strategiskt viktig och de siffror om utvecklingen som antyds är inte korrekta."

2. Om kostnaden för köpet i Ukraina
"Vi har betalat 735 miljoner dollar (drygt 5 miljarder kronor) varav 50 miljoner i ett kapitaltillskott (motsvarande 353 miljoner) för verksamheten i Ukraina, med en potentiell tilläggsköpeskilling på 250 miljoner dollar (ca 2 miljarder kronor)."

3. Om att Swedbank, till skillnad från SEB, inte haft egen personal i Baltikum.
"Det är förstås inte sant att vi inte haft egen personal på plats, vilket alla ni som har varit involverade vet", skriver Jan Lidén.

Affärsvärldens Birgitta Forsberg, som har gjort researchen och skrivit reportaget om Swedbank, kommenterar Jan Lidéns påståenden.

Innehåller artikeln några faktafel?
- Swedbank fick läsa artikeln före publicering. De påpekade då ett faktafel som vi korrigerade, "skotska banker" blev "engelska banker". Inga andra faktafel påtalades, men det var solklart att bankledningen inte var nöjd med artikeln.

Har Affärsvärlden fel i sin beräkning av de möjliga kreditförlusterna?
- Det står uttryckligen att 50 miljarder under fem år i kreditförluster är ett räkneexempel. Som det står i artikeln kan det bli betydligt mer eller mindre beroende på hur djup krisen blir. Vi ifrågasätter inte satsningen på Baltikum men det står klart att bankens expansiva utlåning där har bidragit till att blåsa upp en fastighetsbubbla som kommer att innebära kreditförluster för banken.

Hur högt blev priset för affären i Ukraina?
- Precis som Jan Lidén skriver blir priset 7 miljarder kronor inklusive eventuell tilläggsköpeskilling. Det står också tydligt i artikeln.

Varför kommenterar Jan Lidén uppgiften om att SEB haft egen personal i Baltikum och inte Swedbank?
- Detta var en uppgift som fanns med i utkastet som Swedbank fick ta del av. Den var dock inte med i den färdiga versionen som publicerades i tidningen och på nätet. Om Jan Lidén läser den rätta versionen så framgår det tydligt.

affarsvarlden Administrator

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom