Swedbanks chefsekonom: Återhämtningen kan knäckas

När Riksbanken pressat ned reporäntan till en rekordlåg nivå anser Swedbanks chefsekonom Anna Felländer att det är dags för politikerna att agera.

På tisdagen meddelade Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen att reporäntan sänks till minus 0,25 procent. Dessutom ska Riksbanken köpa statsobligationer för ytterligare 30 miljarder kronor.

Vi hade förutspått detta, säger Swedbanks chefsekonom Anna Felländer till Affärsvärlden, och fortsätter:

– Däremot trodde vi inte att Riksbanken skulle agera så kraftfullt som man gjorde. Jag tror att Riksbanken vill signalera att den har beredskap att agera och kan göra det även framöver.

Tror du att räntan kan sänkas ytterligare?
– Riksbanken har signalerat att det här inte är botten. De vill snarare understryka sin beslutsamhet att agera med krafttag för att få upp inflationen.

Huvudansvaret för makrotillsynen ligger numera under Finansinspektionen. När Riksbanken nu väljer att trycka ner räntorna och köpa statsobligationer behöver dock andra aktörer kliva in och agera, menar Anna Felländer.

– Problemet med makrotillsynen är att det är för sent att agera. De verktyg man har försämrar bostadsmarknadens funktionssätt.

Enligt Anna Felländer stänger bolånetaket ute kapitalsvaga grupper och det striktare amorteringskravet som träder i kraft den 1 augusti hämmar rörligheten på bostadsmarknaden. Det kan även leda till att priserna stiger, tvärt emot vad reglerna syftar till, menar hon.

– Om Finansinspektionen agerar nu riskerar man att knäcka den konsumtionsledda återhämtningen.

För att dämpa prisutvecklingen på bostadsmarknaden utan att hämma konsumtionen behöver politikerna enligt Anna Felländer bygga fler bostäder. På kort sikt måste de öka incitamenten för att få folk att flytta. Ett exempel skulle kunna vara att sänka reavinstskatten, säger hon.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets