Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbanks nya Lehman-bekymmer

2008-09-25 10:33

Wall Street Journal har funnit flera frågetecken kring säkerheterna bakom Swedbanks exponering mot Lehman Brothers.

UPPDATERAD. Ryktesomgärdade Swedbank ser ut att ha nya problem på halsen. Den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal (WSJ) har grävt fram mer information om de kreditinstrument värda 1,35 miljarder dollar som Swedbank har köpt av Lehman Brothers. Informationen om exponeringen lämnades efter Lehman Brothers krasch i förra veckan.

Wall Street Journal har granskat de säkerheter som ligger bakom instrumentet och funnit en rad frågetecken.

I Swedbanks pressmeddelande hette det att något reserveringsbehov ”inte föreligger” och att en försäljning i all hast av fastigheterna inte kommer att ske:

- Säkerheterna består av olika typer av fastigheter med god geografisk spridning i USA. Varje fastighet har initialt värderats av oberoende värderare. Baserat på löpande förändringar av fastighetspriserna görs regelbundet korrigeringar av säkerhetsvärdet, skriver banken i sitt pressmeddelande.

Men enligt tidningen Wall Street Journal ser det ut som om banken har förtigit viss information om fastigheternas status. Swedbanks pressmeddelande ger intryck av att säkerheterna låg i färdigbyggda fastigheter. Enligt Wall Street Journal är i vart fall en del av fastigheterna i stället under uppförande.

Det betyder problem, skriver tidningen som i artikeln beskriver Lehmans-kollapsens effekter på bygg- och fastighetsmarknaden. Slutsatsen är att landets fastighetsexploatörer står inför en tuffare framtid när Lehmans krasch fortplantar sig ner i landets byggprojekt, vare sig det gäller kontorshus eller shoppingcentrum.

I ett exempel pekas särskilt svenska Swedbank ut som drabbad eftersom olika Lehman-finansierade byggprojekt vid tiden för konkursen var i akut behov av lånefinansiering för att byggena skulle kunna fortgå.

"Till exempel blev Swedbank lämnad med 70 kommersiella lån värderade till 1,35 miljarder dollar. Som säkerhet har banken fastigheter som inkluderar delvis byggda projekt", skriver tidningen och tillägger att:

"Det är oklart om Swedbank kommer att betala för att hålla byggena igång."

Swedbank har inte valt att svara på Affärsvärldens frågor under torsdagen men Anna Sundblad, presschef på Swedbank, bekräftar på eftermiddagen för DI.se att ett stort antal av fastigheterna är just pågående byggprojekt:

- Cirka 40 procent av fastigheterna är ännu ej färdigställda. Samtliga fastighetslån är fungerande, dvs låntagaren betalar enligt avtal, säger Anna Sundblad till DI.se.

DI: Hur stor del av pengarna räknar ni i dag med att få tillbaka?
- Enligt vår bedömning kommer vi att få tillbaka våra pengar.

Swedbanks vd Jan Lidén säger samtidigt till nyhetsbyrån Reuters att banken inte ser något behov att göra nedskrivningar av Lehman-exponeringen.

Swedbank-aktien handlades på torsdagseftermiddagen ner med omkring 5 procent.

Läs Wall Street Journals artikel här.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom