Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbanks ordförande: Känner inte igen bilden som målas upp

2019-03-28 13:25
Styrelseordförande Lars Idermark. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark sade under sitt inledningsanförande vid årsstämman att det är Swedbanks uppfattning att banken är sanningsenlig och korrekt i sin kommunikation med alla myndigheter.

Uttalandet kom när han berörde medieuppgifterna från onsdagen om att banken skulle ha vilselett amerikanska myndigheter, något som enligt bedömare anses kunna utgöra en risk för höga böter.

Under sitt anförande tog Lars Idermark upp fyra huvudpunkter, nämligen Swedbanks arbete med att upptäcka penningtvätt, Swedbanks kommunikation, onsdagens husrannsakan och utredningar mot banken i Sverige, samt slutligen medieuppgifterna om att Swedbank skulle ha vilselett amerikanska myndigheter.

När det gäller den första punkten, Swedbanks arbete med att upptäcka penningtvätt, sade han att Swedbank tar detta på mycket stort allvar och att banken lägger ned stora resurser. Penningtvätt är en fråga för hela samhället, betonade Lars Idermark samtidigt. Banken samarbetar fullt ut med myndigheter, uppgav han också.

Ifall det behövs extra resurser för att upptäcka och förhindra penningtvätt kommer dessa resurser att finnas tillgängliga, var budskapet vidare.

Beträffande den andra punkten, kommunikation, uppgav Lars Idermark att han kan förstå att Swedbank har uppfattats som fyrkantiga.

"Vi vill vara så tydliga vi kan inom ramen för gällande lagstiftning", sade han med referens till regler om banksekretess.

Den externa granskning, vars preliminära resultat offentliggjordes i fredags, var första steget i att bringa klarhet i utestående penningtvättsfrågor. Interna rapporter med mera kommer att ingå i den fortsatta externa granskningen som banken har beslutat om. Swedbank kommer att offentliggöra fakta i den mån det är möjligt, uppgav Lars Idermark.

Angående den tredje punkten, husrannsakan och utredning kring insiderbrott och svindleri, samarbetar Swedbank fullt ut med de svenska myndigheterna, sade Swedbank-ordföranden. Han framhöll att ingen har delgivits misstanke om brott i nuläget.

Vidare sade han att inget är av nödvändighet vad det synes vara och att till sist klarnar allt.

"Vi känner inte igen oss i den negativa bild som målas upp av oss från olika håll", sade Lars Idermark.

Swedbank står för långsiktighet och är ett mycket välskött företag, hävdade han.

Angående aktieutdelningen framhöll han att en stor del av den går tillbaka till samhället.

Lars Idermark uppgav även att Swedbanks nuvarande mål och strategier ligger fast. Banken kommer att göra allt för att vara aktieägarvänliga, sade han vidare.

Ett par aktieägare yrkade på att torsdagens årsstämma på olika sätt skulle senareläggas, men det avslogs av stämman.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom