Swedbanks styrelse bakom vägran att lämna ut rapport

Det var Swedbanks styrelse som inte ville lämna ut advokat Erling Grimstads granskningsrapport om penningtvättshärvan i Estland, uppgav chefsåklagare Thomas Langrot i helgen. Men banken slår ifrån sig och pekar på advokatsekretess.
Swedbanks styrelse bakom vägran att lämna ut rapport - lars-idermarkn-affarsvarlden-700_binary_6953227.jpg

Slutsatsen i rapporten ska enligt tidigare mediauppgifter vara att det fanns stora brister i Swedbanks arbete mot penningtvätt i den estniska verksamheter och det var alltså den rapport som styrelsen inte ville lämna över när Ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia på Swedbanks huvudkontor i förra veckan.

”Finansmarknadskammaren samverkar dagligen med banker och andra aktörer på finansiella området och jag har aldrig varit med om att en bank eller annan aktör på den finansiella marknaden någonsin motsatt sig att vi skulle få ta del av handlingar eller information som behövs för våra förundersökningar, även om det är advokater som medverkat till informationen vi behöver”, sade Thomas Langrot till Dagens Industri.

Swedbank bemöter i ett pressmeddelande anklagelserna och kallar då åklagarens påstående om att bankens inte medverkat vid husrannsakan på önskvärt sätt som ”helt felaktigt och obegripligt”. Swedbanks pekar på att handlingar som upprättats av advokat omfattas av beslagsförbud och är underkastade advokatsekretess.

”Swedbank är verksam inom ett flertal jurisdiktioner, inte bara i Sverige. Detta gör det angeläget att fullt ut kunna överblicka alla konsekvenser, globalt, av att upphäva sekretess och tystnadsplikt, särskilt eftersom banken dessutom omfattas av banksekretess i förhållande till sina kunder”, skriver banken som nu tillsammans med advokatfirman Nordia ska försöka bedöma vilka konsekvenser ett utlämnade av rapporten skulle kunna få.

”Banken har fullt ut medverkat till att ta fram allt som åklagaren önskat få del av. Vid påpekandet att advokathandlingarna var underkastade beslagsförbud har åklagaren förklarat att han trots det tar handlingarna i beslag, direkt i strid mot gällande lag. Banken har på Nordias inrådan placerat dessa handlingar i ett slutet kuvert med påteckning att handlingarna är underkastade advokatsekretess”, heter det i pressmeddelande som skickades ut på söndagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco