Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbanks tillförordnade vd: Självklart att tacka ja

2019-03-28 14:21
Swedbanks Anders Karlsson Foto: Swedbank

Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson, som hastigt fick tillträda efter att tidigare vd Birgitte Bonnesen entledigades på torsdagsmorgonen, sade vid årsstämman att utredningsresultatet kring Swedbanks penningtvättsarbete kommer att vara oerhört viktigt.

Anders Karlsson noterade att Swedbanks aktiekurs har fallit kraftigt och att förtroendet för banken har skadats. Swedbank har på senare tid gått från självsäkerhet till att vara lite osäkra, och det är inte bra, tillade han.

"På ett personligt plan har jag sett hur en av mina närmaste kollegor har blivit hårt ansatt i media", sade han.

Enligt Anders Karlsson borde Swedbank i samband med den senaste tidens penningtvättsgranskning i media eventuellt ha varit mer förklarande, men det har varit svårt, uppgav han. Lagarna om banksekretess är bra och finns för att skydda kundernas integritet, uppgav den tillförordnade Swedbank-chefen som även är finanschef för banken.

Swedbank måste vara lyhörda inför bankens intressenter, anser den tillförordnade Swedbank-chefen. Media måste samtidigt respektera vilka begränsningar som finns för banken, sade han.

Vidare betonade han att bankbranschen inte ensam kan bekämpa penningtvätt.

Anders Karlsson upprepade budskapet att Swedbank är banken för de många hushållen och företagen. Banken har starka värderingar, lönsamhet i världsklass och en tydlig plan som ligger fast. Han uppgav sig vara stolt över fjolårets avkastning på eget kapital på över 16 procent.

Swedbank har enligt den tillförordnade vd:n en enorm sammanhållning, något som han menar ger energi.

"Det var självklart att tacka ja för jag känner en stark lojalitet till banken", sade Anders Karlsson.

Fokus i år kommer att ligga på att stärka de digitala kanalerna, att stärka servicen i kontoren och på att återställa Swedbanks förtroende.

"Det är mitt ansvar att påbörja resan tillsammans med våra nästan 15.000 fantastiska medarbetare i banken", sade han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom