Swedish Match förlorare på svag börs

Skanska vände nedåt trots stark rapport.
Swedish Match förlorare på svag börs - swedish-match-700_binary_6947854.jpg

Stockholmsbörsen stängde nedåt på onsdagen med Swedish Match i botten. Byggjätten Skanska kom med en stark kvartalsrapport men återfanns ändå bland förlorarna. Kinnevik och Autoliv blev vinnare för dagen.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,7 procent till nivån 1.613. Aktier för lite drygt 14 miljarder kronor hade då omsatts på börsen. På kontinenten sjönk franska CAC-40 0,2 procent, brittiska FTSE 100 backade 0,8 procent medan tyska DAX avancerade något.

Svaga tyska data bidrog till ett något sämre börshumör under onsdagen där inköpschefsindex för den tyska industrin kom in på 43,1, klart lägre än enligt Reuters prognosenkät väntade 45,2.

På den svenska marknaden noteras även vissa svagheter, enligt Danske Banks chefsekonom i Sverige, Michael Grahn.

”Den inhemska svenska konsumtionen har under en tid visat upp svagheter, medan det sett bättre ut för exporten. Frågan är dock hur länge svensk export och industri kan hållas uppe med tanke på de svaga signalerna från tillverkningsindustrin i euroområdet och då framför allt Tyskland”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Vinnarna för dagen var investmentbolaget Kinnevik som steg 1,7 procent följt av bilsäkerhetsföretaget Autoliv med en uppgång på 1,3 procent. SCA och Hexagon noterade även smärre uppgångar.

Efter att ha tagit ledarposition tidigare på morgonen med en uppgång omkring 3,4 procent som mest, föll byggkoncernen Skanska tillbaka bland förlorarna och noterade en nedgång om 1,6 procent. Bolagets kvartalsrapport visade en högre byggmarginal än väntat, en fördubbling från fjolåret. Vändningen från positiv till negativ beskrivs som oförståelig enligt ett flertal marknadsaktörer som Nyhetsbyrån Direkt har talat med. Simen Mortensen, analytiker på DNB, tycker exempelvis inte att det kom fram något under bolagets rapportpresentation som föranlett en vändning nedåt för aktien.

”Intäkterna var ungefär som väntat i kvartalet, likaså orderingången. Utifrån marginalutvecklingen inom bolagets byggverksamhet, kombinerat med den nivå som Skanska har investerat inom kommersiell fastighetsutveckling, kan vinstestimaten förväntas komma upp efter rapporten”, säger han.

Bland förlorarna återfanns även defensiva Swedish Match i botten med en nedgång om 4,3 procent.

Ståltillverkaren SSAB tappade 2,5 procent och medicinteknikbolaget Getinge backade också 2,5 procent.

Inom banksektorn sjönk Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB mellan 1 till 2,1 procent. På kontinenten kom Deutsche Bank med ett svagare resultat än banken flaggat för i sin senaste vinstvarning. aktien föll 1,9 procent.

Utanför storbolagsindexet rasade speloperatören Kindred 27 procent efter en svagare rapport än väntat.

På torsdagen väntas kvartalsrapport från Astra Zeneca där försäljningen av cancerläkemedel, utvecklingen i Kina och intäkter från samarbeten väntas ligga i fokus. ABB kommer även med rapport för det andra kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets