Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Sydkorea vill ha militära samtal med Nordkorea

2017-07-17 10:05
Kim Jong Un Foto: All over press

Sydkoreas nya regering vill ha samtal med Nordkorea angående hur parterna kan undvika fientliga handlingar nära den kraftigt militariserade gränsen.

Det är den första inbjudan till Nordkorea från Sydkoreas nya president Moon Jae-in som valdes tidigare i år, rapporterar Reuters.

Sydkorea vill även att länderna återupprättar de snabba kommunikationslinjer som Nordkorea bröt efter att Sydkorea i fjol införde ekonomiska sanktioner sedan Nordkorea genomfört ett kärnvapenprov.

För två veckor sedan testsköt Nordkorea en interkontinental ballistisk robot och hävdade att landet har förmåga att montera en kärnvapenstridsspets på en sådan robot. Det bidrog till ökade geopolitiska spänningar.

Roboten sköts upp i en hög vinkel och nådde hög höjd innan den landade i havet mellan Nordkorea och Japan. Om roboten hade riktats och lyckats flyga i en flackare vinkel hade den nått så långt som till den amerikanska delstaten Alaska, enligt bedömare.

Enligt FN-resolutioner får Nordkorea varken utveckla eller testskjuta ballistiska robotar.

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att USA:s era med "strategiskt tålamod" med Nordkoreas regim har misslyckats och är förbi.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom