Ta hem vinsten i kursraketen

ANALYS Bolagets relativt konjunkturtåliga vinsttillväxt prisas allt högre, men börsen missar att affären är slagig och nu dessutom visar alla tecken på en tillväxtdipp. Affärsvärlden ser ett bra vinsthemtagningsläge.
Ta hem vinsten i kursraketen - aktier-zoom-700_binary_6955147.jpg

SÄLJ Optimistiska Sectra-investerare hade arbetat upp en ordentlig fallhöjd inför kvartalsrapporten i förra veckan. Inräknat kursrusningen på över 20 procent i augusti fördubblades Sectras börsvärde från årsskiftet fram till rapportdagen i början av september. Den sista augusti sattes kursrekord på 385 kronor (intradag).

När bolaget sedan inte nådde upp till marknadens höga förväntningar rasade aktien med 18 procent på rapportdagen. Det första kvartalet i Sectras brutna räkenskapsår innehöll inte bara ett försvagat resultat, utan också ett kraftigt försämrat kassaflöde. Det totala kassaflödet landade på -61,5 miljoner kronor, att jämföra med 8,8 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Läs mer om varför här.

Det som oroar extra mycket i fallet Sectra är dock den minskade efterfrågan på bolagets produkter. I det gångna kvartalet föll orderingången med 16,7 procent till 239 miljoner kronor, vilket är ett kraftigt fall även för en bransch där ordrarna brukar svänga från kvartal till kvartal.

Till det bör tilläggas att 28 procent redan har intäktsförts i det gångna kvartalet samt att 26–36 procent av alla order uppskattas avse intäkter inom ett år. Det betyder att den faktiska orderingången, som väntas faktureras inom ett år, ligger mellan 62 och 85 miljoner kronor. Motsvarande intervall första kvartalet i fjol var mellan 137 och 165 miljoner kronor.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Ett högt värderat mellanår. Prenumeranter kan läsa fullversionen här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.